Općine BiHPolitika

Nakon klizišta u Kaknju: Većina porodica se može vratiti u svoje domove

Većina porodica koji su prinudno iseljeni u Malješu kod Kaknja zbog pojave klizišta koje je ugrožavalo njihovu sigurnost i imovinu, može se vratiti u svoje domove.

Naredba o evakuaciji važi za još tri stambena objekta, a očekuje se da sa skorim završetkom radova na izgradnji zaštitnog zida uskoro i ove kuće budu ponovo useljene.

Općinski štab civilne zaštite Kakanj kojim komanduje načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra jutros je održao sjednicu na kojoj je konstatovano da su se stekli uslovi da se u svoje domove vrati većina porodica koje su iseljene iz svojih domovine nakon elementarne nepogode koja je izazvala klizište u naselju Malješ.

Naredba o evakuaciji ostaje na snazi za još četiri porodice koje žive u tri stambena objekta, no kako se očekuje skori završetak radova na izgradnji zaštitnog zida uskoro će se i ove porodice moći vratiti svojim kućama.

Podsjetimo, u toku su radovi na izgradnji zaštitnog zida čija će ukupna dužina iznositi 60 m, a već je izgrađeno više od polovine zida. Veliki posao je urađen i u pogledu odvodnje podzemnih voda, a planovi za naredne dane su, uz nastavak izgradnje zida, i akcija čišćenja zemljanog nanosa iznad jedne od kuća kojima je prijetilo klizište.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close