logo
bios

Nakon izgubljenih 35.000.000 eura, BiH preuzima kontrolu neba

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pon, dec 2nd, 2019
NAKON OPSTRUKCIJA IZ BEOGRADA I ZAGREBA: Bosna i Hercegovina preuzima potpunu kontrolu nad svojim nebom, ne biste vjerovali koliko smo novca IZGUBILI…

Bosna i Hercegovina će nakon 27 godina, u noći sa 4. na 5. decembar, konačno preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom. BiH je izgubila mnogo novca zbog kašnjenja preuzimanja kontrole bh. neba

O koristi koju će sada BiH imati za N1 televiziju govorio je Omer Kulić, avio-stručnjakom i pilotom. On objašnjava zbog čega nam je trebalo dugo vremena da preuzmemo kontrolu nad našim nebom.

“Do rata je Jugoslavija bila pod dvije oblasti, poslije ovih ratova Slovenija je vrlo brzo uspostavila ovaj sistem, Makedonija je za tri godine, mi evo radimo to 15 godina. Problem Bosne i Hercegovine je što na adekvatnim mjestima sjede neadekvatni ljudi, nisu stručnjaci vodili proces. Čim je počela struka da se petlja u svoj posao, pokrenuto je”, kazao je Kulić.

No, nestručnost nije jedini razlog kašnjenja, kako je kazao ovaj avio-stručnjak bilo je opstrukcija i izvana:

“Bilo je opstrukcija iz Beograda i Zagreba, zbog para. I Beograd i Zagreb su se kreditno zadužili, trebali su im novci iz BiH, a oni nisu morali da investiraju ništa što su kontrolirali nad nebom BiH.”

Procjena je da je BiH izgubila i do 35.000.000 eura davajući novac Srbiji i Hrvatskoj za posao koji je mogla sama raditi.

“Da smo imali kontrolu, novci bi ostali u Bosni i Hercegovini, ali Srbija i Hrvatska su to radile i sve su učinile da se to produži. Srbija je uticala na Srbe u BiH, a Hrvatska na Hrvate u BiH”, kazao je pilot i avio-stručnjak Kulić za N1 televiziju.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh