Visoko

Nakon Hasana Prelića i Senada Jahića Povjereništvo OO SDA Visoko ostalo i bez Senada Karavdića

Nakon Hasana Prelića i Senada Jahića Povjereništvo OO SDA Visoko ostalo i bez Senada Karavdića

Izvor: Visoko.co.ba

 

Polovinom januara ove godine u OO SDA Visoko nakon izbornog debakla i najlošijeg rezultata od prvih demokratskih izbora u BiH na Lokalnim izborima uvedeno je Povjereništvo. Za povjerenika je imenovan Mirza Ganić zastupnik u Federalnom parlamentu i član KO SDA ZDK te aktuelni direktor Direkcije BH Telecom-a Zenica.

 

Podsjećamo, Predsjedništvo SDA BiH na sjednici održanoj 11. novembra 2016.godine zadužilo je kantonalne odbore Stranke da razriješe općinske odbore SDA i uvedu povjereništva u općinama u kojima nije zadržana pozicija načelnika i u kojima je SDA osvojila manji broj mandata u odnosu na prethodne lokalne izbore.

Pored Mirze Ganića kao povjerenika u tijelu koje treba da reformiše OO SDA Visoko nalazilo se još 16 članova, i to:

Amir Zukić (ministar Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta), Senad Karavdić (zastupnik u Skupštini ZDK), Kemal Mušinbegović (zastupnik u Skupštini ZDK), Zlatko Handžić (vijećnik), Mirela Mateša Bukva (vijećnica), Edin Lopo (vijećnik), Emir Džafić (vijećnik), Emir Bešlagić, Zijad Breščić, Hasan Prelić, Aziz Brotlija, Senad Jahić, Edin Hakanović, Mirza Omanović (predsjednik Kluba vijećnika u OV Visoko), Zijada Smailagić (predsjednica AŽ OO SDA Visoko), Emina Jusić (predsjednica AM OO SDA Visoko).

Od tada do danas ovo Povjereništvo je poslalo nekoliko saopćenja o reevidenciji članstva, čestitalo praznike i organizovalo jednu ili dvije tribine. U međuvremenu iz Povjereništva su istupili Senad Jahić koji je zaposlen u Sarajevu i kao razlog je naveo sukob interesa, Hasan Prelić koji je također u jednom periodu bio Povjerenik ali mu se više kao najbližem srodniku aktuelne nositeljice izvršne vlasti isplatilo biti direktor JKP “Visoko” pred nadolazeći višemilionski kredit EBRD-a, a od prije nekoliko dana Povjereništvo je napustio i dr.Senad Karavdić koji je kao razlog naveo privatne obaveze. Karavdić je inače jedini SDA direktor u javnom sektoru koji je preživio smjenu vlasti i prema kojem je vođena neviđena hajka za njegovu smjenu sa mjesta direktora JU “Dom zdravlja” Visoko od čega se na kraju i odustalo jer pokušaj je bio nezakonit o čemu smo detaljno i pisali, ali je interesantno da u periodu pokušaja “skidanja glave” Karavdiću Povjereništvo se nije niti jednom oglasilo po pitanju nepravde koja je nanešena prema nekadašnjeg potpredsjedniku ove stranke i aktuelnom zastupniku u Skupštini ZDK koji je pismenim putem obavijestio Povjerenika da napušta Povjereništvo ali ne i stranku.

Očito je da se OO SDA Visoko još nije dozvao od poraza na Lokalnim izborima i još je očitije da se ne znaju u Visokom ponašati kao opozicija koja nikad nisu bili osim u jednom kratkom periodu kada se Munib Alibegović kao tadašnji načelnik općine “otrgnuo kontroli” i formirao svoju većinu u Vijeću, ali je to trajalo kratko jer je već na narednim izborima poražen. Upitno je i to od aktuelnih SDA vijećnika u sadašnjem sazivu OV Visoko koliko je njih odano i lojalno politici ove stranke, a koliko vlastitim interesima i interesima nositelja izvršne vlasti i njihovim jatacima koji ubiru ogromnu materijalnu korist kroz javne nabavke i tendere, a što će u nekoj budućnosti utvrditi i organi države plaćeni za taj dio posla.

Od SDA u Visokom se očekivalo da bude najozbiljnija opozicija i javnosti predoči sve što se radi kroz famozno trezorsko poslovanje i nevjerovatno brzo bogaćenje nositelja izvršne vlasti, a što više ne znaju ni sakriti. Kao stranka koja je osvojila sedam mandata trebali su raditi sve suprotno od onoga što trenutno rade, a pitanje je imaju li kadra i snage da uopšte budu ozbiljan politički protivnik u ambijentu u kojem su ostali kupljeni u javnom sektoru i uljebljeni u nadzornim i upravnim odborima i uz to prisvojeni kao članovi DF-a, SBB-a, ASDA, BPS-a. Ravnotežu trenutno prave tek slabašni i od drugova izdani SDP-a te Naša stranka uz ponekog vijećnika SDA poput Mirele Mateše Bukva, Emine Jusić, Mirze Omanovića i Edina Lope.

Ako se ovakav trend nastavi u kojem političkim neistomišljenicima na kućna vrata šalju mafijaške poruke u obliku “ljubičastih torti” kao najlošiju imitaciju istih takvih poruka iz filma “Kum” ili se otvoreno prijeti na druge načine uz pasivnost nekada najjače stranke u Visokom koja se očito raspada i indolentno promatra kako se javni, budžetski i porezni novac troši kao vlastiti, a javni poslovi dodjeljuju samo podobnim, nosioci ove izvršne vlasti moći će da vladaju u Visokom dok ih suži zdravlje uz pomoć ovih malih i bezveznih stranaka čiji predsjednici odavno CIPS vade u debelom crijevu vlastodržaca gdje se očito lijepo osjećaju bez obzira što je izuzetno tijesno i pretrpano. Lažni zaštitnici visočkih interesa su toliko politički podivljali i slijepo vjeruju da sve što rade, rade u interesu Visokog dok im iluzija vlastite bitnosti ne dozvoljava da vide svu nezakonitost trajne štete koju nanose Visokom.

Sve što bi trebala napraviti tzv. opozicija kako bi napravili bar malo političke ravnoteže i zasljepljenim Visočanim skinuli mrenu s očiju dok gledaju presjecanja vrpci za svaki centimetar asfaltiranog seoskog puta od budžetskih para svih nas je ovaj primjer u videu ispod. Potpuno identično samo sa drugim akterima, imenima i prezimenima i naravno naratorom. Sve ostalo je isto i po istoj matrici urađeno.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close