Nakon evropskog zlata, mladi Hamza Čajić uzeo svjetsku bronzu

Član kluba borilačkih sportova ORKKA, Hamza Čajić osvojio je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Indoneziji. Ovo je drugi veliki uspjeh ovog mladog karatiste, nakon februarskog zlata na Europskom prvenstvu u švajcarskom Zurichu. Čajić se takmičio u kadetskoj konkurenciji u kategoriji preko 70 kilograma. Lukavčanin je redom pobijeđivao predstavnike SAD-a(3:0), Italije (5:0), Srbije sudijskom odlukom. Ipak u meču za finale Čajić je poražen od Omara predstavnika Saudijske Arabije rezultatom 2:0. U repasažu pobijedivši Japanca Genraija, osvojena je bronza za BiH i KBS ORKKA Lukavac.

“Osjećao sam se umorno zbog vremenske razlike. Bilo se teško naviknuti, ali kako su dani odmicali sve je bilo lakše. Prvi dan bilo je uzbudjljivo u dvorani, ali navečer je počela trema. Bio sam razočaran jer sam bio tako blizu finala. Nakon toga uslijedila je borba za treće mjesto.Tu sam se borio sa predstavnikom Japana i pobijedio sam ga 2:0 i tako osigurao sebi treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Jakarti. Nadam se da cu i sljedeći put doći na Svjetsko prvenstvo i ostvariti bolji rezultat.” istakao je mladi Čajić.

“Nemam dovoljno riječi kojim bi pokazao ponos koji osjećam, jer svjetska medalja je upotpunila kolekciju vrhunskih sportskih dostignuća našeg kluba, Hamzinih takmičarskih rezultata i mojih trenerskih rezultata, i Hamza je bez premca, sa titulom prvaka evrope, titulom osvajača svjetskog kupa, titulom viceprvaka države i sada svjetskom bronzom, do sada jedinom za BiH na ovom svjetskom prvenstvu, ubjedljivo najuspješniji karataš u BiH za 2015 godinu, a kada se u obzir uzme činjenica da u BiH ima preko 200 karate klubova, to nije mala stvar.” kaže Hamzin trener Željko Zombra.

Zombra dodaje da se iskreno nada, da će vlasti prepoznati veličinu i značaj ovog sportskog stvaralaštva, jer sam odlazak mladih karatista u Indoneziju bio je pod velikim znakom pitanja zbog finasijskih problema.

Mensur Đozić je bio drugi predstavnik lukavačkog kluba na Svjetskom prvenstvu, ali je zaustavljen od predstavnika Južne Koreje u drugom kolu.

Hamza Čajić je još jedan veliki pokazatelj kakvim sportskih talentima obiluje naša država, sada je potez na nadležnim institucijama i vlastima da odgovore na najbolji mogući način. Jer mladić koji u jednoj godini donese evropsko zlato i svjetsku bronzu to zaista zaslužuje.

(Tuzlanski.ba | S.M)

tuzlanski.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close