Najviše izvozimo gljive i eterična ulja

Sektor proizvodnje, prerade i sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova BiH za devet mjeseci izvezao je robu u vrijednosti od 16,6 miliona KM, što je za skoro 70 posto više nego u istom periodu 2012, rečeno je na godišnjem skupu Grupacije za proizvodnju, preradu i sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova koji je protekle sedmice održan u Sarajevu.

(Oslobođenje)

Dobra godina

Kako je za Oslobođenje kazala Tijana Slagalo, stručni saradnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u VTKBiH, ovo je oblast koja svake godine bilježi izuzetan rast.

“Za dobre rezultate u ovoj godini pogodovala je takoreći dobra godina. Imali smo dobar urod gljive, šumskih plodova, ljekovitog i začinskog bilja. Ono što je zaista značajno jeste i činjenica da se firme iz ovog sektora sve više okreću kultivaciji”, istakla je Slagalo.

Zdravko Marinković, direktor sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, istakao je kako se očekuje da će prošlogodišnji izvoz od 22 miliona KM biti znatno  premašen.

Prema riječima Tijane Slagalo, to pokazuje da je ova oblast u ekspanziji, da joj je neophodno obezbijediti što bolji ambijent, jer oni izvoze više nego npr. vinari.

Na prošlosedmičnom skupu je predsjednik Grupacije za proizvodnju, preradu i sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova pri VTKBiH Nikola Rozić istakao da za ovu granu privrede veliki problem predstavlja nepostojanje zakona o šumama i njihovom iskorištavanju u FBiH, a drugi problem je finansiranje, koje je, kada je riječ o ovoj grani privrede, isključivo iz projekta Farma.

Prilagođavanje tržištu

“Na skupu je švedska ambasada predstavila novi program finansiranja za firme iz ove oblasti, također je bilo riječi o drugim mogućnostima kako da se obezbijede finansijska sredstva kako bi firme proširile svoju proizvodnju”, kazala je Slagalo.

Inače, članice Grupacije najviše izvoze gljive i njihove proizvode, šumske plodove, zatim eterična ulja i sve ostale biljne autohtone vrste, i to uglavnom na evropsko tržište, te u Ameriku.  Za izvoz na tržište EU ne postoje nikakve prepreke jer se većina proizvođača prilagođava tržištu kupca i posjeduje odgovarajući organski certifikat.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close