Najveće poplave u historiji BiH: VM BiH dalo još 600.000 KM

Bosna i Hercegovina se suočava sa najvećim poplavama u svojoj historiji, koje su dosada odnijele tri ljudska života. Desetine hiljada ljudi su već četvrti dan životno ugroženi. Voda i klizišta u nezapamćenoj katastrofi odnose kuće, mostove i saobraćajnice. Pokrenute su najveće spasilačke operacije u ugroženim oblastima, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sudeći prema interaktivnoj mapi Bosne i Hercegovine na internet stranici mapoplave.zastone.ba, skoro polovica teritorija BiH je pogođena katastrofalnih poplavama.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH danas je na telefonskoj sjednici donijelo odluke o odobravanju dodatnih 600.000,00 KM iz tekuće proračunske pričuve po zahtjevu Ministarstva sigurnosti i Ministarstva obrane, saopćeno je.

Novac je za finansiranje izdataka koji proisteknu od međunarodne pomoći angažiranja helikoptera za pomoć civilnom stanovništvu pogođenom poplavama.

– Od ovih sredstava za Ministarstvo obrane osigurano je 380.000,00 KM za nabavu goriva za helikoptere i troškove smještaja, ishranu, higijenske potrebe i grijanje za evakuirano stanovništvo smješteno u objekte Oružanih snaga BiH. Ministarstvu sigurnosti odobreno je 220.000,00 KM za troškove nastale tijekom međunarodne pomoći – rečeno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi NAP.

www,magazinplus.eu – NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close