Najprofitabilnije stranke SDP, SNSD i SDA, HDZ najviše zaradi pred izbore

U izbornoj godini nema stranke koja se ne hvali “sve većim brojem članova i simpatizera”. Podrazumijeva se da članovi u blagajnu tih stranaka uplaćuju i propisane članarine, a simpatizeri zakonski dopuštene donacije.

Autor: Predrag Zvijerac
Izvor : Dnevni list

U izbornoj godini nema stranke koja se ne hvali “sve većim brojem članova i simpatizera”. Podrazumijeva se da članovi u blagajnu tih stranaka uplaćuju i propisane članarine, a simpatizeri zakonski dopuštene donacije.
Sudeći po godišnjim financijskim izvješćima koje su stranke dužne dostaviti Središnjemu izbornom povjerenstvu, u Bosni i Hercegovini je najskuplja socijaldemokracija, a nešto jeftinije je članstvo i simpatiziranje pučkih, narodnjačkih stranaka. Posebna priča je kao kandidat neke stranke sudjelovati na izborima, jer tad s tom strankom, po pravilu, morate potpisati ugovor. Stranka financira vašu kampanju, a vi, ako budete izabrani, plaćate stranci dio vaše mjesečne zarade, dio od primanja kao članova povjerenstava… uglavnom po desetak posto od svakog primanja koje ostvarite. Ukoliko napustite stranku, morate platiti i zaostatke i odštetu – ukupno nekoliko desetaka tisuća maraka. Na to sve stranke, ovisno o broju osvojenih fotelja, iz proračuna dobivaju godišnje i do milijun i pol maraka novca. Taj novac kroz poreze i ostali harač uplaćuju svi građani i poduzetnici u BiH, a zbog rupa u proračunima i novca koji država i njezini entiteti posude od MMF-a i drugih međunarodnih kreditora, banaka, prodaje obveznica… Opći izbori su u listopadu, a evo koliko su “stožerne” stranke u Bošnjaka, Hrvata i Srba i “ostalih” inkasirale u ovome mandatu.

Cijena “socijaldemokracije”

Socijaldemokratska partija BiH je najprofitabilnija politička organizacija u našoj zemlji. Od članarina je ova stranka u posljednje četiri godine mandata “zaradila” više od dva milijuna maraka. Primjerice, u izbornoj 2010. godini, članstvo je u blagajnu ove stranke uplatilo nešto više od pola milijuna maraka, dodatni prilozi fizičkih osoba i članova iznosili su gotovo 150 tisuća maraka, pravne osobe su dodale oko 190 tisuća, od imovine koju je SDP BiH “naslijedio” od Komunističke partije BiH i druge imovine još oko 650 tisuća, iz proračuna je na račun SDP-a BiH “leglo” još oko 3,1 milijun maraka – ukupno gotovo 4,8 milijuna maraka. I tako svake godine, što znači da će kroz blagajnu SDP-a BiH, za četverogodišnji mandat na izmaku, proći gotovo 15 milijuna maraka, od toga oko 12 milijuna maraka iz državne blagajne.

Odgovorno je i članstvo “prvih socijaldemokrata” iz Republike Srpske. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) godišnje od članarina “ubere” u prosjeku oko 350 tisuća maraka. Pravne osobe nisu velikodušne prema SNSD-u kao prema SDP-u BiH, pa je ova stranka u najboljoj izbornoj 2010. godini dobila simbolične 22 tisuće maraka. Dok je ova stranka iz proračuna te godine dobila 2,4 milijuna maraka, prošle godine su – budući da su im je SDS i neke druge stranke “oteli” fotelje – inkasirali “samo” milijun i pol maraka. Ukupni prihodi SNSD-a u četverogodišnjem mandatu, ukoliko se nastavi godišnji prosjek, iznosit će otprilike osam milijuna maraka.

Narod brine za stranke

Stranka demokratske akcije po pravilu dobije deset puta više novca od financijskih “priloga” fizičkih osoba ili članstva nego od samih članarina.

Godišnje SDA sabere u prosjeku oko 60 tisuća maraka od članarine, no da “narod zna” koliko je novac potreban za funkcioniranje stranke govori i službeni podatak prema kojemu se u blagajnu svake godine slije u prosjeku oko 650 tisuća maraka “priloga”. U prošlom mandatu je ova stranka godišnje iz proračuna dobivala oko četiri milijuna maraka, no budući da su im dio financijskog kolača “otkinuli” SDP BiH, SBB i druge stranke, SDA je prošle godine iz proračuna dobio “samo” oko 2,7 milijuna maraka. S krajem ovog mandata kroz blagajnu SDA bi tako moglo proći oko 14 milijuna maraka, od toga više od deset milijuna maraka novca poreznih obveznika.

Ni članstvo HDZ-a BiH, baš kao i ono SDA, ne voli baš plaćati članarinu. “Stožerna” hrvatska stranka od članarine prikupi godišnje također oko 60 tisuća maraka, dok “prilozi” fizičkih osoba ili članstva drastično variraju. HDZ BiH je tako prošle godine po ovoj stavki dobio oko 141 tisuću maraka, no u izbornoj 2010. godini prilozi fizičkih osoba ili članstva su bili deset puta veći i iznosili su 1,47 milijuna maraka! Slična je situacija i s pravnim osobama koje su prošle godine uplatile bijednih deset tisuća maraka, ali su zato izborne 2010. “počastili” HDZ BiH s oko 211 tisuća maraka. Iz proračuna ova stranka godišnje dobiva u prosjeku milijun i pol maraka. Ako je suditi po prošloj godini kad je ova stranka ukupno zaradila nešto više od 1,6 milijuna maraka, onda bi ova stranka u mandatu na isteku mogla inkasirati oko 6,4 milijuna maraka, osim ako se ne ponovi izborna 2010. pa ju fizičke osobe, članstvo i pravne osobe ne “poguraju” opet s kojim milijunom.

Članstvo HDZ-a 1990. ne voli plaćati članarinu. Uplate se kreću od 2658 maraka u prošloj do 8870 maraka u izbornoj 2010. Ni financijski “prilozi” nisu ništa bolji pa je ova stranka prošle godine dobila po toj stavci oko 20 tisuća maraka, a godine 2010. oko 44 tisuće maraka. Pravne osobe HDZ-u 1990. prošle godine nisu uplatile ni feninga, a pred izbore 2010. godine tek oko 22 tisuće maraka. Do prošlih općih izbora je stranka iz proračuna dobivala oko 700 tisuća maraka godišnje, dok je prošle godine iz proračuna dobila oko 460 tisuća maraka. Ako je suditi po prošlogodišnjem ukupnom prihodu od oko pola milijuna maraka, kroz blagajnu “devedesetke” će do kraja godine proći oko dva milijuna maraka, ili sedam puta manje nego kod SDP-a i SDA, četiri puta manje od SNSD-a i tri puta manje nego kod HDZ-a BiH.

Što se tiče Srpske demokratske stranke, ona od članarina “zaradi” u prosjeku oko 200 tisuća maraka, a “prilozi” pred prošle opće izbore 2010. su iznosili nešto više od 160 tisuća maraka. Pravni subjekti SDS-u su te godine uplatili oko 5000 maraka. Iz proračuna je ova stranka te godine dobila 1,2 milijuna maraka – ukupno oko 1,6 milijuna maraka, dok je stranka u protekle četiri godine iz proračuna inkasirala oko milijun maraka godišnje. Ako se tako nastavi, do kraja godine će kroz blagajnu SDS-a proći oko 5,5 milijuna maraka.


‘Boljitak’ standardan

Što se tiče Narodne stranke Radom za boljitak, ona je od članarina u 2010. prikupila manje od deset tisuća maraka, a prošle godine članovi su uplatili pola od tog iznosa. Što se tiče “priloga” fizičkih osoba i članstva, “Boljitak” je prošle godine dobio oko 34 tisuće maraka, a u izbornoj 2010. godini 257 tisuća maraka. Ova stranka iz proračuna posljednja dva mandata uzima oko 600 tisuća maraka, tako da će “Boljitak” za četiri godine mandata na izmaku inkasirati oko 2,5 milijuna maraka.

Što se tiče HSP-a BiH, njima nitko prošle godine nije platio članarinu, dok su financijski prilozi iznosili oko osam tisuća maraka. Godine 2010. su prijavili 280 maraka od članarine i dvije tisuće maraka “priloga”. Iz proračuna je ova stranka 2010. godine dobila nešto više od 300 tisuća, a prošle godine oko 158 tisuća maraka.


Fahri se isplatilo

Savez za bolju budućnost BiH je 2010. godine prvi put izašao na opće izbore. Te godine članarinu nitko nije platio (ove godine je uplaćeno 23 tisuće maraka), prilozi fizičkih osoba i članova su iznosili oko 230 tisuća maraka (prošle godine 1700), a iz proračuna je SBB BiH dobio oko 33 tisuće maraka. No, prihodi iz proračuna za ovu stranku u protekle četiri godine iznosili su oko 1,3 milijuna maraka godišnje što znači da će stranka, ako se ovako nastavi do kraja godine, u prvome mandatu inkasirati oko 5,2 milijuna maraka iz proračuna.

Partija demokratskog progresa je prošle godine prijavila ukupno 517 tisuća maraka prihoda, od toga je 473 tisuće dobila iz proračuna, što znači da će, ako se ovako nastavi, do kraja godine i ovog mandata “zaraditi” oko dva milijuna maraka uglavnom iz proračuna.

Zanimljivo je spomenuti kako je novoosnovana Demokratska fronta na čelu s bivšim SDP-ovcem, članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, prošle godine prijavila ukupno oko 200 tisuća maraka. Tako je prijavljeno da je 4406 članova DF-a uplatilo oko 76 tisuća maraka članarine, a uplaćeno je i oko 40 tisuća maraka “priloga” fizičkih osoba i članstva, a pravne osobe su ovu stranku “pogurale” s oko 40 tisuća maraka. Najveći pojedinačni prilog od 28.000 maraka uplatio je izvjesni Dragan Vrankić.

Ostale stranke koje nismo ovdje spomenuli uglavnom se mogu pohvaliti neplaćanjem članarina i manjim iznosima koje dobivaju iz proračuna na osnovi ostvarenih rezultata. Novac se uglavnom troši na predizborne kampanje i “održavanje stranačke infrastrukture”. Moramo istaknuti kako smo naveli iznose koji su službeno prijavljeni Središnjemu izbornom povjerenstvu. Ima li i koliki su iznosi u “crnim fondovima”, poput onih zbog kojih je HDZ u Hrvatskoj prvostupanjskom presudom osuđen kao zločinačka organizacija, posao je za istražna tijela u BiH. U gore navedene troškove koji se plaćaju iz džepa građana treba dodati još i troškove za plaće izabranih dužnosnika, od (grado)načelnika, članova općinskih i gradskih vijeća, zastupnika u županijskim, federalnom i državnom parlamentu, ministara, članova Predsjedništva BiH… čija se mjesečna primanja često premašuju i 7500 maraka.

 

Članstvo SDP-a i SNSD-a u proračune stranaka uplati godišnje u prosjeku i do pola milijuna maraka. HDZ BiH je 2010. dobio 1,4 milijuna maraka “priloga”. Pravne osobe najviše vole SDP i HDZ. Ostale milijune stranke dobiju iz proračuna

 

SDP BiH

 

Prihod za četiri godine oko 15 milijuna, oko 12 milijuna maraka iz proračuna

 

SNSD

Prihod za četiri godine oko osam milijuna, oko 6 milijuna maraka iz proračuna

 

SDA

Prihod za četiri godine oko 14 milijuna, oko deset milijuna maraka iz proračuna

 

SDS

Prihod za četiri godine 5,5 milijuna, od toga oko četiri milijuna iz proračuna

 

HDZ BiH

Prihod za četiri godine oko 6,4 milijuna maraka, najviše od novca poreznih obveznika

 

SBB BiH

Stranka će u četiri godine postojanja inkasirati oko 5,2 milijuna maraka iz proračuna

‘Boljitak’

 

Lijanovićeva stranka će iz proračuna u četiri godine naplatiti oko 2,5 milijuna maraka

 

HDZ 1990.

Prihod za četiri godine oko dva milijuna maraka, uglavnom od novca iz proračuna

 

PDP

Stranka će do kraja mandata “zaraditi” oko dva milijuna maraka iz proračuna

 

HSP BiH

Prihod za četiri godine iznosit će oko 600 tisuća maraka, uglavnom iz proračuna

 

DF

Komšićeva stranka je u prvoj godini prijavila oko 200 tisuća maraka prihoda

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close