Najmlađi evropski reditelj Kenan Musić snima svoj drugi igrani film

Na sarajevskim ulicama u toku je snimanje drugog igranog filma najmlađeg evropskog reditelja Kenana Musića.

Riječ je o filmu čiji je radni naziv “Politika i drugi zločini”, a koji sam redatelj ocjenjuje kao socijalno angažiran uradak.

– Najlakše je napraviti film od onoga što se dešava oko vas. Ubacite malo fikcije i imate odličnu priču. Svojim radom želim da ostanem angažovan na aktualnim temama, ne da budem pasivni posmatrač – kazao je u izjavi za Fenu Musić.

Film obrađuje masovne proteste koji su se dogodili početkom jula 2013. kada je veliki broj građana izašao na ulice da izrazi nezadovoljstvo neradom političkih struktura u BiH.

Musić smatra da je to jedan od najznačajnijih događaja od rata naovamo, događaj koji je pokazao da nismo svi pasivni.

– Ipak, nisam želio direktno prepričavati te događaje već ih dočarati kroz sukob američkog novinara i našeg političara – dodao je.

Građani ove zemlje, nastavio je Musić, generalno imaju problem koji traje već 20 godina.

– Neosviješteni smo, na svakim izborima biramo iste ljude i nemamo lidere u državi već šefove. A razlika između ova dva pojma je ogromna. Šef sjedi u fotelji, a lider ide pred narodom prvi i vodi narod – pojasnio je Musić.

Smatra da u BiH nema filmova koji su socijalno angažirani.

– Mi 20 godina pričamo o ratu i postratnom periodu i vrijeme je da se odmaknemo od 92. Naravno, ne treba zaboraviti ono što se dogodilo, ali 2013. je. Hajde da se odmaknemo od rata i napravimo nešto o onome što se dešava u sadašnjem trenutku – rekao je Musić.

Film je, iako finansijski skromnih okvira, okupio impozantnu glumačku ekipu s Draganom Marinkovićem, Muhamedom Bahonjićem i Adnanom Novom na čelu.

Reditelj očekuje da će snimanje filma, uz pomoć mnogobrojnih prijatelja iz filmske industrije, biti završeno 26. septembra.

 

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close