EK i službeno pokrenula proces sankcionisanja Hrvatske!

Evropska komisija danas pokreće proceduru temeljem članka 39. hrvatskog pristupnog ugovora, što podrazumijeva aktivaciju zaštitne klauzule o poduzimanju odgovarajućih mjera zbog kontinuiranog nepoštivanja evropskog naloga za hapšenje, saopštila je tačano u podne Evropska komisija

(Autor: Tportal)

Mjere uključuju pojačani monitoring i suspenziju stavke ‘Schengen facility’ iz članka 31. hrvatskog pristupnog ugovora – potonje podrazumijeva sankcije u vidu zamrzavanja novčanih sredstava koji je u proračunu EU-a namijenjen pripremi ulaska Hrvatske u Schengensku zonu.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding, zajedno s predsjednikom EK Joseom Manuelom Barrosom i komesarom za proširenje Štefanom Füleom, informirali su kolegij povjerenika o činjenicama vezanim za ovaj slučaj i dobili punu podršku za akciju temeljem članka 39. Učinili su to još u petak, tako da kolegij povjerenika danas nije raspravljao o tom pitanju, pojasnila je za tportal Mina Andreeva, portparolka komesarke Reding.

Komisija je danas pak započela konzultacije o predloženim mjerama s državama članicama, koje u roku od 10 radnih dana imaju mogućnost komentiranja mjera.

Ovakav potez dolazi nakon brojnih upozorenja Komisije i prepiske s hrvatskim vlastima tokom ljeta, navodi Komisija, dodajući da je stalno tražila brzu i bezuvjetnu izmjenu hrvatskog zakonodavstva o provedbi evropskog naloga za hapšenje kako bi se ono uskladilo s pravnom stečevinom EU-a. To je bila obaveza hrvatskih vlasti za vrijeme pristupnih pregovora.

Ukratko, sada je i formalno pokrenuta procedura sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja europskog naloga za hapšenje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close