KošarkaSport

Najkontroverznija utakmica u historiji SFRJ: Kako su Bosni pokušali oteti titulu u Šibeniku

Na današnji dan prije 37 godina odigrana je najkontroverznija utakmica u historiji Jugoslavije.

Tog 9. aprila na Baldekinu u Šibeniku sastali su se Šibenka i Bosna u odlučujućoj trećj utakmici finala play-offa.

Šibenka je prvi susret dobila rezultatom 103:98, potom je Bosna uzvratia u Sarajevu sa 96:84, te se o prvaku Jugoslavije odlučivalo u krcatoj dvorani na Baldekinu.

Bosna je vodila rezultatom 82:81, a na semaforu su ostale dvije sekunde. Živko Ljubojević je iz auta dodao loptu Draženu Petroviću kojeg je čuvao Sabit Hadžić.

Petrović, tada 19-godišnjak, je primio loptu, krenuo u dribling i potom šutirao i promašio, nakon čega je nastavlo veliko slavlje igrača Bosne predvođenih trenerom Svetislavom Pešićem

No, slavlje je prekinuo sudija Ilija Matijević koji je rekao da je svirao faul nad Petrovićem. Nakon nekoliko minu rasprave Petrović je ubacio dva slobodna bacanja za svoje 39. i 40. poen i pobjedu Šibenke rezultatom 83:82.

Predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije Vasil Tupurkovski je uručio medalje i pehar igračima Šibenke, a Bosna je odmah uputila žalbu. Već sutradan, 10. aprila KSJ je poništio Šibenkinu titulu, te je odredio da se igra četvrta utakmica na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Šibenčani se nisu pojavili na tom meču, lopta je podbačena i Bosna je postala treći, ujedno i posljednji put prvak Jugoslavije, a Tupurkovski je podijelio novi set zlatnih medalja s obzirom da ih Šibenčani nisu željeli vratiti.

Prijelazni pehar Šibenka je vratila tek godinu dana kasnije

Odmah nakon meča sudija Matijević je tvrdio da je on u pravu, a decenijama poslije je ostao pri svom stavu, uz opasku da je Bosna očito morala biti prvak jer su se Zimske olimpijske igre održavale u Sarajevu 1984. godine, te da su Studenti morali igrati Kup šampiona te iste godine.

Šampionsku generaciju Bosne su činili Borislav Vučević, Bogoljub Đurić, Predrag Benaček, Spomenko Pajević, Mario Primorac, Ratko Radovanović, Dragan Zrno, Emir Mutapčić, Miroljub Mitrović, Sabit Hadžić i kapiten Žarko Varajić.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close