-TopSLIDEBiHPrivreda

Najgore za bh. građane i ekonomiju tek slijedi

SMANJENJE BDP-a ZA 6 POSTO

Loše prognoze: Najgore za bh. građane i ekonomiju tek slijedi

Evidentan pad prihoda naplate indirektnih poreza, a katastrofalni podaci vezuju se i za vanjskotrgovinsku razmjenu

Međunarodna rejting agencija “Standard and Poor's” (S&P) potvrdila je kreditni rejting BiH, koji glasi B sa stabilnim izgledima, potvrđeno je iz Centralne banke BiH. U izvještaju ove rejting agencije za BiH navodi se da će globalna COVID-19 pandemija utjecati na bh. ekonomiju. 

Manji uvoz

Analitičari predviđaju da će realni bruto domaći proizvod (BDP) biti smanjen za šest posto u 2020. godini te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa. Ipak, predviđa se da će neto opći dug Vlade BiH do kraja 2020. iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani. 

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad BDP-a u BiH ove godine će iznositi pet posto. Među zemljama bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH.

To sve dalje znači da crni scenarij za bh. građane i privredu tek slijedi, ako se uzmu u obzir ovi, ali i podaci Uprave za indirektno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH. Ostvaren je rekordan pad prihoda naplate indirektnih poreza, a katastrofalni podaci vezuju se i za vanjskotrgovinsku razmjenu.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, navodi kako su prihodi od indirektnih poreza (PDV, akcize, carine i putarine) u periodu januar – juli 2020. godine iznosili 4 milijarde i 121 milion KM.

– U poređenju s istim periodom prošle godine, prihodi su manji za 437 miliona KM ili 9,6 posto. U prvoj polovini 2020. godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH za 17,3 posto pa su tako naplaćene i manje uvozne dažbine, a došlo je i do pada PDV-a u unutrašnjem prometu jer su mnogi obveznici duži period bili potpuno zatvoreni i nisu obavljali poslovnu djelatnost – ističe Kovačević.

Adekvatan odgovor

Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u periodu januar – juli 2020. iznosio je 15,7 milijardi KM i smanjen je za 16,4 posto u odnosu na isti period lani.  

– Izvoz iz BiH iznosio je 5,9 milijardi i manji je za 15 posto, a uvoz je iznosio 9,7 milijardi KM. Ukupni saldo vanjskotrgovinske razmjene je smanjen za 20,5 posto – navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ekonomski analitičar Damir Bećirović ističe kako će, prema podacima MMF-a, čak 170 zemalja svijeta imati pad BDP-a u 2020. godini.

– Ovaj pad je direktna posljedica dvomjesečnog ”lockdowna”, ali i produžene ekonomske neizvjesnosti i smanjenih aktivnosti usljed nedostatka adekvatnog zdravstvenog odgovora na pandemiju. Podaci o kretanju BDP-a za drugi kvartal to potvrđuju – kaže Bećirović.

Oporavak tek 2022.?

Profesor Bećirović navodi kako nas sve zanima kada će početi oporavak bh. ekonomije. 

– Za razliku od prvih optimističnih prognoza, na nivou EU u narednoj godini se ne očekuje povratak na nivo BDP-a iz 2019. godine. Kako naš ekonomski oporavak prvenstveno zavisi od oporavka EU ekonomije kao našeg glavnog tržišta i partnera, teško je očekivati da ćemo se u narednoj godini vratiti na nivo iz 2019. Realnije je da se to desi tek 2022. godine – predviđa on.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close