Najčešće se krivotvore novčanice od 20 i 50 KM

Za 15 posto povećan broj lažnih novčanica i kovanica

Centralna banka BiH u prvih šest mjeseci ove godine registrirala je ukupno 1.557 krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena, što je za 14.82 posto više u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je za „Avaz“ u Službi za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Vodeni znak

Prema podacima CBBiH, u prošloj godini je registrirano ukupno 3.317 krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena. Kada su u pitanju novčanice konvertibilnih maraka, od 951 krivotvorene, najviše je bilo onih u apoenu od 20 KM (626 komada ili 65,83 posto), zatim od 50 KM (167 komada ili 17,56 posto) te u apoenu od 100 KM (87 komada ili 9,15 posto).

Od 1.613 krivotvorenih kovanica konvertibilne marke, najčešće je krivotvorena ona u vrijednosti od jedne KM (1.233 komada ili 76,44 posto), zatim od pet KM (255 komada ili 15,81 posto), a najmanje od dvije KM (125 komada ili 7,75 posto).

Također, u toku prošle godine registrirana su 294 komada krivotvorenih novčanica eura, a najzastupljenija je ona u vrijednosti od 100 eura (140 komada ili 47,62 posto), zatim od 200 eura (82 komada ili 27,89 posto) te apoen od 50 eura (37 komada ili 12,59 posto). Osim novčanica KM i eura, u protekloj godini registrirano je i 459 krivotvorenih novčanica u drugim valutama, od čega 436 krivotvorina američkih dolara, a 434 su bile u apoenu od 100 dolara.

U Centralnoj banci BiH su nam rekli da, osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako, naprimjer, kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit.

Zaštitni elementi

Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi, koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra. A o svim novim i postojećim elementima zaštite CBBiH obavještava javnost prilikom puštanja u opticaj novih serija novčanica, a inače sve informacije su dostupne i na internet-stranici CBBiH.

CBBiH preporučuje da je potrebno provjeriti što više ovih elemenata na sumnjivoj novčanici, pa i uporediti ih s elementima na drugoj novčanici koja nije sporna. Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.

Prijaviti policiji falsificirani novac

Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima metala, detaljima u kovanju, a ako građani dođu u posjed krivotvorenog novca, trebaju to odmah prijaviti policiji, naglašeno je u CBBiH.


U 2014. godini registrirani falsifikati stranih valuta:

  •  Švedska kruna 16 komada
  • Britanska funta 4 komada
  • Jedna krivotvorina australskog dolara
  • Jedna krivotvorina njemačke marke
  • Jedna krivotvorina hrvatske kune

 

Autor: E. HALIMIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close