LifestyleShowbiz

Najbolji film 24. SFF-a je “Aga” bugarskog reditelja Milka Lazarova

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljene su nagrade Srce Sarajeva najboljim rediteljima i rediteljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Takmičarskog programa 24. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Ceremoniju je vodila Amra Bakšić Čamo koja je rekla kako je ekipa SFF-a ove godine prikazala 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

“Hvala svima koji su nam ukazali povjerenje i prikazali filmove na SFF-u”, rekla je Bakšić Čamo.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je Milko Lazarov za film “Aga” iz Bugarske.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/ici dobila je Ioana Uricaru za film “Limunada” iz Rumunije.

“Velika mi je čast. Sarajevu pripada moje srce već deset godina, a sada ja imam njegovo srce. Hvala vam”, rekla je Uricaru.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Leon Lučev za ulogu u srbijanskom filmu “Teret” Ognjena Glavonića, dok je Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo u ruke mađarske glumice Zsofie Szilagyi za ulogu u filmu “Jedan dan”.

“Hvala vam. Zaista ne znam kako da izrazim svoje emocije, ovo je najteži film u kojem sam glumio. Hvala Ognjenu incijeloj ekipi”, rekao je Lučev nakon duže stanke.

Specijalnu nagradu žirija dobio je dokumentarni film “Devetomjesečni rat” reditelja Laszlo Csuja.

Nagradu za ljudska prava turska rediteljica Didiem Pekun za dokumentarni film “Araf”.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film otišlo je za film “Srbenka” iz Hrvatske reditelja Nebojše Slijepčevića.

“Ovaj film je nastao zahvaljujući SFF-u jer smo i prošle godine bili ovdje, u jednom programu koji je pomogao da ovaj film izgleda ovako”, rekao je Slijepčević.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobila je mađarska rediteljica Hajni Kis za film “Posljednji poziv”.

Najbolji kratki film 24. SFF-a je “Dah” bh. reditelja Ermina Brave, dok je posebnu nagradu žirija dobila grčka rediteljica Eirini Vianelli za film “Ledeni brijegovi”.

Ceremoniji dodjele nagrada Srce Sarajeva u Narodnom pozorištu prethodila je ceremonija na crvenom tepihu na kojem su se našle brojne filmske zvijezde iz BiH, regije i svijeta.

Publika je u sklopu 18 programa 24. izdanja Sarajevo Film Festivala imala priliku pogledati 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

Nakon dodjele nagrada u Raiffeisen Ljetnom kinu bit će upriličena projekcija filma “Potoni ili plivaj”. Festivalska publika sutra će imati priliku pogledati pobjedničke filmove iz svih takmičarskih kategorija 24. Sarajevo Film Festivala.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close