Najbogatija žena na svijetu je Christy Walton

Američki ekonomski časopis Forbes objavio je listu najbogatijih žena. Najbogatiji muškarci na svijetu poput Bill Gatesa, Warren Buffeta gotovo da su svima poznati. Pogledajte ko su najbogatije žene na svijetu…

Najbogatija žena na svijetu je Christy Walton, objavio je američki ekonomski časopis Forbes
Christy Walton, rođena 1949. godine, udata je za sina Sama Waltona, Johna, od koga je naslijedila bogatstvo nakon njegove smrti. Ukupna vrijednost dionica Wal-Marta koje Christy Walton posjeduje i udio koji ima u jednoj od investicija njenog supruga, kompaniji First Solar, iznosi čak 36,7 milijardi dolara.
Bogatstvo najvećeg dioničara L’Oreala,  jedne od najvećih kozmetičkih kozmetičkih kompanija na svijetu, Liliane Bettencourt  procjenjuje se na 34.5 milijardi dolara, što je čini najbogatijom ženom u Francuskoj i drugom najbogatijom ženom na svijetu.
Alice Walton, kćerka Sama Waltona osnivača najvećeg lanca trgovina na svijetu, nakon smrti njenog oca naslijedila je bogatstvo u vrijednosti od 34.3 miliajrde dolara.
Sa ovim nevjerovatnim bogatstvom članica Upravnog odbora Wal-Marta Alice Walton osim što je postala treća najbogatija žena na svijetu, ušla je i na svjetsku listu najbogatijih dvadeset osoba.
Sa bogatstvom vrijednim 20 milijardi dolara, najveća nasljednica američke čuvene kompanije za proizvodnju čokolade i slatkiša Mars, Jacqueline Mars, nalazi se na trećoj poziciji na listi najbogatijih žena.
Iako je kao kćerka Langa Hancocka, osnivača kompanije za rudarska istraživanja Hancock, naslijedila ogromno bogatstvo Georgina Rinehart nije odustala od rada.
Bogatstvo Rinehart, koja je kupila veliku većinu dionica komoanija Fairfax Media i Ten Network Holding, procjenjuje se na 17,7 milijardi dolara i četvrta je na listi.
Na petoj poziciji na listi najbogatijih žena na svijetu nalazi se Susanne Klatten, poznata kao najbogatija žena u Njemačkoj. Vrijednost njene farmaceutske kompanije Altana i dionica u čuvenoj kompaniji za proizvodnju automobila BMW-u iznosi 17,4 milijarde dolara.
Abigail Johnson je tokom MBA studija radila kao savjetnik u različitim kompanijama, a po završetku obrazovanja počela je raditi kao menadžer fonda u očevoj kompaniji Fidelity Investments koju je počela voditi od 1997. godine. Sa bogatstvom vrijednim 17,3 milijarde dolara Abigail Johnson je šesta najbogatija žena na svijetu.
Sedmo mjesto na listi najbogatijih žena zauzela je 93-godišnja Anne Cox Chambers. Bogatstvo nasljednice vrlo jake američke kompanije u oblasti komunikacija Cox Enterprises procjenjuje se na 15,5 milijardi dolara.
Nakon što je poznati čileanski biznismen Andronico Luksic preminuo od raka 2005. godine, njegovo čitavo bogatstvo je naslijedila supruga Iris Fontbona. Jedini je nasljednik kompanije Luksic Group koja pored istraživanja u industriji, finansijama i rudarstvu ima investicije i u mnogim drugim oblastima. Vrijednost bogatstva osme najbogatije žene na svijetu iznosi 15.5 milijardi dolara.
Supruga osnivača kompanije Apple koji je preminuo 2011. godine Steve Jobsa, Laurene Powell Jobs, najbogatija je deveta žena na svijetu. Njeno bogatstvo se procjenjuje na 14 milijardi dolara.
Miuccia Prada, unuka tvorca modnog brenda “Prada” Mario Prade, kompaniju koju je naslijedila od djeda vlastitim kreacijama je dovela do vrha modnog svijeta. Najzaslužnija osoba za uspjeh ove kompanije, ima bogatstvo od 11,1 milijardu dolara i deseta je na listi najbogatijih žena svijeta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close