Nagovještaj promjene srbijanske politike prema BiH

BiH i Srbija potpisale su memorandum o saradnji u oblasti eurointegracija. Analitičari tvrde da su istupi Tomislava Nikolića i Ivana Mrkića nagovještaj promjena srbijanske politike prema susjedima.

Ministri vanjskih poslova BiH i Srbije Zlatko Lagumdžija i Ivan Mrkić najavili su u četvrtak (27.12.) u Sarajevu intenzivniju saradnju između dvije zemlje i konkretne mjere za rješavanje otvorenih pitanja.

Lagumdžija: Slijedi vrlo konkretan i precizan rad zajedničkih ekipa Lagumdžija: “Slijedi vrlo konkretan i precizan rad zajedničkih ekipa”

„Ubrzat ćemo aktiviranje Međudržavnog vijeća za saradnju BiH i Srbije. Planiramo da u 2013. godini jednom u šest mjeseci Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije imaju zajedničke sastanke na kojima ćemo rješavati nagomilana otvorena pitanja“, rekao je Lagumdžija.

Šef srbijanske diplomatije Ivan Mrkić kazao je kako se raduje što je u Sarajevu jer „dvije zemlje imaju puno osnova da razvijaju prijateljstvo, a teže i zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji“.

Politička desnica racionalnija od ljevice?

„Mi osjećamo BiH kao najbližeg susjeda i imamo puno osnova da razvijamo naše prijateljstvo. Imamo zajedničku historiju, skladnu sadašnjost, a težimo zajedničkoj budućnosti. Zato trebamo realizirati projekte koji će nas u tome jačati. Srbija je na to potpuno spremna i želimo najbliže moguće odnose sa Sarajevom, sa BiH“, rekao je Mrkić.

Imovinsko-pravni odnosi, te državne granice samo su neka od pitanja na kojim će dvije zemlje morati da rade u narednih šest mjeseci. Imovinsko-pravni odnosi, te državne granice samo su neka od pitanja na kojim će dvije zemlje morati da rade u narednih šest mjeseci.

Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija potpisan je dan nakon što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u Banjoj Luci kazao da poštuje BiH i njeno ustavno uređenje kao i činjenicu da je BiH članica Ujedinjenih naroda, a Sarajevo njen glavni grad.

Mrkić se sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.<br />

Komentirajući za Deutsche Welle istupe srbijanskih zvaničnika, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Ešref-Kenan Rašidagić kaže da „politička desnica ponekad donosi puno racionalnije i trezvenije odluke nego ljevica koja za to nema kapacitete“. Rašidagić to pojašnjava na primjeru Kosova.

Očekuju se konkretne političke akcije

„Ivica Dačić i Tomislav Nikolić su puno više učinili u pogledu prevazilaženja problema sa Kosovom nego što su to uradile sve srbijanske vlade od 1999. godine“, kaže Rašidagić.

U ovom trenutku, Nikolićev dolazak u Sarajevo nije se mogao očekivati zbog spornih izjava srbijanskog predsjednika o Srebrenici i BiH te reakcija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, podsjeća Rašidagić.

Analitičari tvrde da su istupi Tomislava Nikolića u Banjoj Luci i Ivana Mrkića u Sarajevu nagovještaj promjene srbijanske politike prema susjedima koja bi trebala biti potvrđena i konkretnim političkim akcijama.

Autor: Samir Huseinović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close