Nafatavanje političkog članstva?

“Demokratska Fronta Visoko obavještava sve građanke i građane općine Visoko da će u petak, 23. augusta 2013. godine sa početkom u 10.00h ispred poslovnog centra Vizija organizovati akciju učlanjenja svih zainteresovanih građana u rad DF-a Visoko.” – ovako glasi javni poziv dostavljen visočkim medijima, a u potpisu istog je inicijativni Odbor DF Visoko.
Kao “MAMAC”, u Javnom pozivu se citira osnivača i lidera ove političke opcije: „ Jednakost ljudi, država, ustavnost i zakonitost, socijalna pravda-važniji su i vrijedniji od same Stranke i od bilo kojeg pojedinca u Stranci, jer Stranka je podređena upravo tim vrijednostima.“ –  Željko Komšić, predsjednik DF BH.

Bolji poznavaoci političkih prilika će se sjetiti obećanja Komšića, kako će ova politička partija imati izrazite kvalitativne kriterije u odabiru članstva. Misleći pri tom, da u istu neće biti angažirani “potrošeni i korumpirani kadrovi”, da se članstvo neće skupljati tek radi statističkih pokazatelja i formalnog kvantitativnog “zbira ručica”.

“Javni poziv” upućen visočkoj “javnosti” – “da nam se pridruže i  preuzmu aktivnu ulogu u kreiranju visočke, a i bosanskohercegovačke budućnosti”, sigurno je da demantuje plebiscitarnu odrednicu Željka Komšića.
Politička stranka koja poput “prosjaka” na cesti “hvataju” članstvo, bez da ima ikakvog validnog kriterija o tome tko se može “učlaniti”, te da osobe koje će “učlanjivati” niti mogu znati, a niti su po bilo kojem osnovu meritorne da vrše selekciju potencijalnog partijskog članstva – sigurno je da se ne mogu smatrati OZBILJNIM, a još mane politički odgovornim.
Zadovoljavanje političkog formalizma i pregršt populističkih parola, nisu dovoljan argument, niti za udruženja građana, a kamoli ti političku partiju koja pretenduje da postane direktni akter u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Željko Komšić ponavlja “grešku” prethodnika sa sličnim “političkim” ambicijama: Silajdžića, Halilovića, Lijanovića i da ih ne nabrajamo dalje.

O “dobroj volji” i “ispravnom nijetu” pisali smo više puta do sada. Samo ovdašnji političari i budale mogu biti ubjeđeni da “autsajderi” (bez ikakvih političkih i ljudskih referenci) mogu biti društveno odgovorni kreatori sistemskih vrijednosti. Ako i prihvatimo njihovu “dobru volju – ispravan nijet”, kao elementarno polazište s pozitivnim predznakom, van zdrave pameti je očekivanje da poznaju mehanizme operativnog djelovanja. Znači nužno ih je educirati, kao što i za svaku vrstu stručne naobrazbe, među obavezujućim procedurama je i “pripravnički rad” (savladavanje i sinhronizacija “teorije” za zadatostima okruženja u kojima se “znanje” namjerava implementirati).

Kako ovdašnje političke partije taj proces političke edukacije svjesno preskaču, ničim izazvani, a još manje kompetentni kadrovi koji od svih resursa imaju samo “dobru volju i ispravan nijet” postaju direktni učesnici procesa kreiranja društvene zbilje i to samo s jednim i osnovnim ciljem – da svoju GUZICU što bolje “uhljebe” i pozicioniraju.
Milion primjera ove vrste, mogli bi smo navoditi “do sutra”, kako iz ovdašnjeg okruženja – tako s BiH političke scene.

Žalosno je da kod ovdašnje javnosti, uvijek i vazda prolazi “politički šupljak” u stilu “Tito, Alija, Tuđman ili Slobo – bili su OK, ali oni “ispod njih” su bili LOŠI. Princip “kloniranja” političkih diletanata nije slučajnost – to je perfidno osmišljena strategija bolesno ambicioznih pojedinaca i sitnogrupaških oligarhija, sve s jednim i jedinim ciljem da se “VLASTITI INTERES NAMETNE KAO DRUŠTVENO PRIHVATLJIVA MJERA VRIJEDNOSTI”.

Neka mi oproste politički autsajderi “Inicijativnog Odbora DF Visoko”, što sam ovakav osvrt iskoristio uz njihovo “nafatavanje političkog članstva”.
Isto tako, ne gajim iluzije da će ovaj tekst bilo koga “uozbiljiti” po pitanju kampanjskih politika u kojima su građani kolateralna šteta.
Što bi se kazalo, ovaj tekst je više produkt vlastite potrebe da se napravi “medijski otklon” od “prodavača ubleha, šuplje i raznoraznih političkih demagogija – ne bitno koje su političke provinijencije: lijeve, desne ili političkog centra.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close