“Nađite mi samo dio gdje sam ja bilo gdje spomenuo B-SDA”

Prije nekoliko dana u bh. medijima se pojavila informacija da bi pojedini članovi Stranke demokratske akcije (SDA) mogli osnovati novu stranku. Navodno su pojedini članovi SDA nezadovoljni ishodom Kongresa ove stranke koji je održan prije nekoliko mjeseci i putem kojim ova stranka ide.

Još ranije je poznato da se Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović ne slažu sa dijelom politike koju vode čelni ljudi Stranke demokratske akcije kojoj i oni pripadaju. Međutim, nema zvaničnih informacija koje kažu da su upravo ovi članovi SDA odlučili da osnuju novu stranu, tzv. B-SDA (Bolja SDA) kako su prenijeli pojedini bh. mediji.

Upravo smo pozvali zastupnika SDA u Parlamentu BiH, Šemsudina Mehmedovića, koji je kratko prokomentarisao medijske navode oko formiranja nove stranke.

“Ne znam zbog čega se moje ime zbog toga spominje. Nađite mi samo dio gdje sam ja bilo gdje spomenuo B-SDA, ja ću pojesti taj mail. Ne želim to da komentarišem”, kratko je za Source.ba portal istakao Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Parlamentu BiH.

Pozvali smo i Sadika Ahmetovića, također zastupnika SDA u Parlamentu BiH, a čije se ime spominje oko formiranja nove stranke, a on je kratko poručio:

“Trenutno se nalazim na odmoru i na ovu temu možemo razgovarati kada se vratim sa odmora”, a dodao je da ne može ni potvrditi, niti demantovati navode da li će biti formirana nova stranka, B-SDA.

Također smo pokušali kontaktirati Salku Sokolovića i Senada Šepića, ali nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

Pojedine medije u BiH je navelo da o formiranju nove stranke pišu na osnovu dijela Mehmedovićeve izjave koja je objavljena na YouTubeu, a u kojoj je poslanik u Parlamentu BiH rekao:

“Očigledno da politika koju vodi SDA znači bolju SDA. Ja se nadam da dolaze dani u kojoj će bolja SDA imati dominantniji uticaj na političkoj sceni u BiH”, rekao je Mehmedović.

Prema pisanju Nezavisnih novina, jedan dio SDA je uslovio Bakira Izetbegovića, predsjednika ove stranke, da mora iz iste, tačnije iz njenog vrha, odstraniti Asima Sarajlića, koji je nedavno na sastanku Kluba poslanika SDA u Parlementu BiH fizički napao svog stranačkog kolegu, Sadika Ahmetovića.

Sadik Ahmetović je o tome svojevremeno govorio za Source.ba portal, te je istakao:

“Asim Sarajlić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Parlamentu BiH, me je napao na sastanku našeg Kluba ovdje u Parlamentu BiH. Nisam se uplašio, nisam se ni pomjerio sa mjesta. Bog mi je dao tu neku vrstu strpljenja da ne reagujem. Svi su stali u moju odbranu, cijeli Klub. Svi su ocijenili da je Sarajlić napravio grešku koja nije trebala ni njemu, a ni SDA, jer je to više uprljalo SDA nego neki politički propust. Šefik Džaferović je tražio da mi Asim Sarajlić uputi izvinjenje, što je on i učinio”, rekao je svojevremeno za Source.ba portal Sadik Ahmetović.

Pokušali smo danas dobiti komentare Asima Sarajlića i Amira Zukića, ali oba člana SDA nisu odgovarala na naše telefonske pozive. Amir Zukić je ranije, glede ove tematike, rekao da ne želi sa pojedinim članovima SDA komunicirati putem medija, te da zbog takvih stvari postoje organi stranke.

Nezavisne novine su navodno uspjele doći do dokumenta koji će uskoro biti upućen predsjedniku stranke, Bakiru Izetbegoviću. Između ostalog u dokumentu piše sljedeće:

“Zbog svog primitivnog čina prema Sadiku Ahmetoviću, kojeg je napao u Parlamentu BiH, Asim Sarajlić ne zaslužuje da bude na čelu Kluba, niti u vrhu stranke. Odgovornost prema biračima i našem članstvu mora biti jasna i naši predstavnici moraju položiti račun za poslove koje rade. Našem članstvu treba objasniti i nepravilnosti koje su bile na Kongresu i izbornu krađu. Ko je umiješan treba da bude sankcioniran. Treba nam reforma, unutrašnja demokratizacija, način izbora po kojem bi svi članovi mogli da glasaju, po kojem bi oni koje narod izabere imali šansu da to kroz stanku i realiziraju, a ne da ih zbog negativne selekcije guraju u stranu, a u organe postavljaju poslušnike”, stoji u dokumentu do kojeg su došle Nezavisne novine.

Iako nema direktnih smjernica, nagađa se da su gore spomenuti članovi SDA “prozvali” Asima Sarajlića, Amira Zukića, Denisa Zvizdića i Aljošu Čamparu. Sadik Ahmetović je ranije, prije odlaska na godišnji odmor, za Nezavisne novine potvrdio:

“Dokument koji ćemo uputiti organima stranke razmatra rješenja koja idu ka tome da se SDA demokratizira i da se problemi sa Kongresa prevaziđu. Nas četvorica želimo dobro SDA, a ukoliko oni koji danas rukovode strankom prihvate naše prijedloge – imat će našu podršku. U suprotnom, bit će jasno da su privatni interesi iznad interesa SDA i države”, rekao je Ahmetović.

Stranka demokratske akcije (SDA) je osnovana 26. maja 1990. godine. Prve nesuglasice unutar stranke su se dogodile iste godine kada je stranku napustio Adil Zulfikarpašić. On je kasnije zajedno sa Muhamedom Filipovićem i Fehimom Nametkom, osnovao novu stranku, Muslimansko-bošnjačku organizaciju (MBO). Ista stranka nije zabilježila neki poseban izborni rezultat, pa se nekoliko godina kasnije u potpunosti ugasila.

Šest godina kasnije, Haris Silajdžić je zbog nesuglasica sa tadašnjim predsjednikom stranke, r. Alijom Izetbegovićem, napustio SDA. U to vrijeme je bio potpredsjednik Stranke demokratske akcije. Iste godine je osnovao Stranku za BiH (SBiH), a prvi značajniji izborni rezultat ostvario je 2006. godine kada je pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva ispred Sulejmana Tihića, tadašnjeg predsjednika SDA. Ipak, SBiH već godinama ne predstavlja konkurentsku stranku, pa je u jednom momentu u pitanje bilo dovedeno samo postojanje ove stranke.

Tokom 2008. godine u Krajini je osnovana tzv. A-SDA. Stranku su osnovali smijenjeni članovi SDA Cazin, Nermin Ogrešević i Rifat Hozanović. Iako je stranka orijentisana na područje USK, vrlo često se pojavljuje na izborima i u ostalim dijelovima BiH.

Novinar: Haris Ahbabović
source.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close