Visoko

Načelnica Visokog Amra Babić: Sputavaju me zbog ukazivanja na nezakonite radnje u Domu zdravlja

Načelnica Općine Visoko Amra Babić pod pritiskom je Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva zdravstva nakon što je, poslije isteka mandata starog Upravnog odbora Javne ustanove “Dom zdravlja”, zakonski raspisala novi javni poziv i imenovala novi Upravni odbor, kojeg je izglasalo Općinsko vijeće, a koje je već ukazalo na kriminalne radnje ranijeg UO i direktora JU “Dom zdravlja” Visoko Senada Karavdića.

U razgovoru za Klix.ba načelnica Visokog Amra Babić je pojasnila kako je Statutom Općine Visoko odgovorna da prati zakonitosti rada u Javnim ustanovama i Javnim preduzećima, da ukazuje na nezakonite radnje i da ih spriječi kada je to moguće. U skladu s tim aktivnostima, nastavila je i tokom ovog mandata, ali njene ovlasti da štiti zakonitost sputava Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

“Radi se o tome da duži niz godina imamo problem s Upravnim odborom i direktorom Javne ustanove ‘Dom zdravlja’ Visoko Senadom Karavdićem, koji se ponašaju kao da je ‘Dom zdravlja’ njihova privatna svojina gdje rade ono što hoće, ne poštujući odluke osnivača, a ni sugestije. Odluke osnivača, općinskog vijeća Visokog, odnosile su se na nalog Upravnom odboru da sva primanja u radni odnos vrše preko javnog konkursa, a postupili su suprotno tome i u prethodnom periodu primili oko 20 osoba bez javnog konkursa. Neki od njih su primljeni na određeno, neki na neodređeno, a uglavnom po stranačkoj liniji”, pojašnjava Babić.

Ističe kako su se mijenjali i poslovnici o sistematizaciji radnih mjesta kako bi se napravila radna mjesta, a za konkretan primjer je navela zapošljavanje supruge člana Upravnog odbora Adija Ahića, Aide, koja je primljena na neodređeno bez provjerene procedure i javnog konkursa. Također, dodala je i da je direktor Karavdić potpisao ugovor na neodređeno.

“Nečuveno je da se Ugovor s direktorom, koji je izabran na mandat od četiri godine, pravi na neodređeno i to kao i direktor i hirurg. Sve ovo otkrio je novi Upravni odbor, kojeg je Općinsko vijeće usvojilo, a koji je izabran sa svim zakonskim procedurama na osnovu javnog poziva”, dodaje Babić.

Faxom je danas na adresu načelnice Babić stigao i dopis Ministarstva zdravstva u koje se traži da se Odluka o imenovanju novog UO “Doma zdravlja” stavi van snage i da se ponište sve odluke koje je on donio. Babić ističe kako je to planski napravljeno da bi se spriječilo pokretanje krivične prijave protiv direktora Karavdića i članova starog Upravnog odbora.

“Želim da napomenem da smo postupili u skladu sa Zakonom i zakonskim procedurama i da se samo jedna osoba prijavila kao kandidat ispred nadležnog ministarstva, a ne postoji nijedan pravni akt koji nalaže kako se bira procedura izbora člana Upravnog odbora ispred kantona. To je do sada funkcionisalo po principu saglasnosti. Neke su općine tražile saglasnost, neke ne, a sada po prvi put Ministarstvo zdravstva, po završenoj proceduri, traži da se uključi u odabir kako bi proveli proceduru izbora jednog kandidata što nisu radili nigdje i što nije po Zakonu. Žele da zaštite kriminogene radnje i da se spriječi pokretanje krivične prijave protiv osoba koje su privatizirali Javnu ustanovu, servis i zdravstvo”, dodala je Babić za Klix.ba.

Ističe kako su se sve kriminalne radnje događale dok je vozilo Hitne pomoći u neispravnom stanju stalo na autoputu, dok su redovi u čekaonicama ogromni, a da su se nadležni brinuli o zapošljavanju i visini plaća.

“Puno je problema, želimo da uvedemo red, da bude ‘Dom zdravlja’ svima na usluzi, da građani dobiju potrebne usluge i da ukinemo liste čekanja. Sve što se dešavalo u JU ‘Dom zdravlja’ je bilo bez saglasnosti i znanja osnivača i pri tom derogirajući i ne poštujući odluke osnivača”, izjavila je Babić.

U nastavku razgovora načelnica Visokog je naglasila kako je Odlukom Vlade ZDK visina plaća direktora u svi javnim preduzećima i ustanovama na nivou tri prosječne plaće na nivou kantona. Takvu istu odluku je predložila vijećnicima Općine Visoko koja, kako Babić kaže, zloupotrebom većine od SDA i direktora Karavdića nije prihvaćena.

“Donijela sam uputstvo da usklade te stvari, a u novom sazivu imamo Odluku gdje smo definisali da plaća direktora javnih ustanova i javih preduzeća ne može biti veća od tri prosječne plaće kantona. Međutim, po odluci starog Upravnog odbora JU ‘Dom zdravlja’ koji je sebi davao prevelika ovlaštenja i koji je bio iznad svih, a kojima je istekao mandat, definisana je plaća u iznosu od 2,6 prosječne plaće u ustanovi. Plaće u ustanovi su veće od plaća u kantonu. Želim da kažem da je direktor populistički na prvoj sjednici UO smanjio sebi plaću, a na narednoj sjednici ponovo povećao, no drugu informaciju nije plasirao u javnost”, govori Babić te dodaje:

“Novi nadzorni odbor kojeg vlada ZDK hoće da smijeni i čije odluke želi poništiti smeta vladajućoj oligarhiji koja je jedna hobotnica zla.”

Babić je za kraj razgovora dodala kako dopis Ministarstva zdravstva koji je jutros stigao faxom na njenu adresu neistinit, politički, zakonski neutemeljen i loš pokušaj da se zaštite nezakonite radnje Karavdića i ranijeg saziva UO JU “Dom zdravlja” Visoko.

Odgovore koje je u toku dana uputila na adresu Ministarstvu zdravstva ZDK smatra upozorenjem da čine nezakonite radnje te očekuje da postupe u skladu s tom informacijom i da sami sankcionišu određene stvari.

“Poslan je i dopis prema Ministarstvu zdravstva gdje tražim uvid u dokumentaciju o provedenim procedurama izbora članova UO u ZDK u prethodne četiri godine te kako je biran član ispred Ministarstva zdravstva. Sigurna sam da je ovo za nas izuzetak i da nije rađeno niti u jednoj općini. Dopis smo poslali i Ombudsmanima za ljudska prava gdje tražimo zaštitu prava Maje Zečević-Malić koja je kao jedini kandidat u svojstvu kandidata ispred kantona imenovana u UO JU ‘Dom zdravlja’ Visoko”, zaključila je Babić.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close