BiHPolitika

Na tajnim javnim nabavkama ukradu 1,2 milijarde maraka!

U Bosni i Hercegovini 75 posto svih javnih nabavki provede se u tajnosti te se na taj način na godišnjem nivou iz budžeta ukrade oko milijardu i 200 miliona maraka, kazao je jučer u Sarajevu sekretar Udruženja „Tender“ Igor Vukajlović. 

Dodao je da klasičan primjer zloupotrebe jeste kada Predsjedništvo BiH putem oglasa nabavlja automobil Škoda Superb s dječjom sjedalicom i nizom drugih specifičnih karakteristika koje može ispunjavati samo jedan ponuđač.

 – To je nezakonito, ali da biste se na to žalili, morate platiti ogroman novac, kao rezultat bit će samo poništena tenderska dokumentacije, a isti automobil bit će kupljen bez oglasa – kazao je Vukajlović.

Pogoršanje stanja

Objašnjavajući ukupno stanje u domenu javnih nabavki, Vukajlović je naveo da je ono katastrofalno i da se od 2008. godine, prema zvaničnim statistika, stanje konstantno pogoršava.

– Problem u javnim nabavkama jeste što cijene dogovaraju u četiri oka i što ne postoji pojam kao sankcioniranje prekršioca odredbi Zakona o javnim nabavkama (ZJN). Dešava se da se tenderi uopće ne objavljuju. Imamo normativni okvir koji je tako uspostavljen da se korupcija ne može izbaciti iz domena javnih nabavki – istakao je Vukajlović.

Dodao je da rješenje vidi u izmjenama i dopunama ZJN kako bi se uspostavio normativni okvir na osnovu kojeg se od institucija može tražiti da provode zakon.

Zamjenik generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH Ranko Krsman kazao je da se jedna četvrtina budžeta institucija BiH troši upravo na javne nabavke.

– Postoji percepcija u javnosti da u ovoj oblasti ima određenih nepravilnosti i radnji koje upućuju na koruptivno djelovanje – pojasnio je Krsman.

Svjesni situacije

Novoimenovani direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin kazao je da definitivno postoji prostor za unapređivanje ove oblasti te da je već spreman dio nacrta izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH.

Dafi: Krađa novca od građana

– Svaki dolar koji nestane zbog korupcije je dolar koji je ukraden od građana ove države i koji neće biti uložen u obrazovanje, zapošljavanje i razvoj. Prema većini procjena, radi se o znatnim sredstvima koja su izgubljena u domenu javnih nabavki. Moramo napredovati na ovom polju ako želimo napredak BiH. Stoga mi podržavamo nevladine organizacije koje žele unaprijediti ovu oblast, analize već postoje i sad je vrijeme da se riješi ovo pitanje – kazao je direktor USAID-a Piter Dafi (Peter Duffy).

m.avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close