Na otvorenju SBF-a uručene nagrade najuspješnijim privrednicima

U Sarajevu je sinoć svečano otvorena 4. Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2013. čiji radni dio  će biti održan danas.
U pozdravnom govoru, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je Bosna i Hercegovina zemlja bogata različitim resursima, od vode, minerala i plodne zemlje do velikih potencijala za razvoj turizma, ali da uprkos tome njeni građani nisu bogati.
– Zbog toga ćemo se na sutrašnjem forumu fokusirati na ovaj problem i od naših uglednih gostiju, koji su uspješno riješili ekonomske probleme u svojim zemljama, slušati uspješne priče iz Malezije, Turske, Ujedninjenih Arapskih Emirata i Slovenije. Bosna i Hercegovina se prije 20 godina suočila sa izuzetnim problemima, trebali smo izuzetne vođe i imali smo ih, poput predsjednika Alije Izetbegovića, te Harisa Silajdžića kojem bih posebno zahvalio za sve dobre stvari koje je uradio za svoju zemlju – rekao je Izetbegović.
Bivši premijer Malezije Mahathir Mohamed ovom prilikom je, uime Fondacije „Perdana Leadership“ i Ilum Alumni, uručio nagrade najuspješnijim privrednicima i zaslužnim osobama iz javnog života BiH.
Nagradu u kategoriji energetike dobio je Enes Čengić (Energoinvest), zdravstvo Faris Gavrankapetanović (Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo), građevinska industrija Hamed Ramić (Euroasfalt), poduzetništvo Mirsad Ćatić (Securitas), bankarstvo Amer Bukvić (BBI banka), automobilska industrija Nijaz Hastor (Prevent), proizvodnja Ređo Bekto (Bekto Precisa), društveno poduzetništvo Zoran Puljić (Fondacija Mozaik), a nagrada za životno djelo dodijeljena je Harisu Silajdžiću.
Mahathir Mohamed izrazio je uvjerenje da će učesnici foruma uspjeti da doprinesu povećanju standarda građana Bosne i Hercegovine.
– Nadam se da ćemo sutra imati dobru sesiju i da ćemo prenijeti korisna iskustva svim učesnicima – kazao je bivši malezijski premijer.
Haris Silajdžić je naglasio da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je godinama povezan s ličnošću kakva je Mahatir Mohamed, za koga je rekao da je postao uzor i izvan svoje zemlje i regije, otvorivši nove horizonte čitavom svijetu.
Četvrti Sarajevo Business Forum održava se pod nazivom “Modeli rasta za jugoistočnu Evropu”.
Matathir Mohamed predstavit će modele rasta i razvoja Malezije, te će učestvovati u diskusijama na temu razvojnog potencijala u BiH i regiji. Ali Babacan, zamjenik premijera Turske zadužen za ekonomiju, predstavit će domaćoj publici i investitorima viziju uspjeha i brzog rasta Turske, dok će bivši predjednik Slovenije Danilo Turk podijeliti iskustva o članstvu svoje zemlje u Evropskoj uniji, kao i o pristupu evropskim fondovima.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close