BiHPolitika

Na Kovačima obilježena trinaesta godišnjica smrti prvog predsjednika BiH

Danas je na mezarju Kovači obilježena trinaesta godišnjica smrti prvog predsjednika BiH, Alije Izetbegovića. Obilježavanju su prisustovali članovi predsjedništva Stranke demokratske akcije, ratni komadati, te članovi porodice rahmetli Izetbegovića.

Kćerka Alije Izetbegovića, Lejla Akšamija istakla da je rahmetli Izetbegović bio neobičan čovjek i neobičan otac u smislu da je davao široke slobode svojoj djeci rizikujući da naprave grešku kako bi potom izvukli pouke.

“On nije sputavao slobodu i to je ono što je najvažnije. Mislim da je bio demokrata i u kući. To je čovjek koji je bio istinski vjernik i krasila ga je skromnost i slobodoumnost.

Komadat Prvog korpusa Armije BiH, Vahid Karavelić istako je da je Izetbegovć zagovao građansku državu i u najtežim trenucima.

“On je zagovarao principe na kojima počiva demokratska evropa i svijet i bez obzira na sve protivnike on je zasigurno lider regije prošlog stoljeća, te može biti primjer liderstva svim državnicima danas u svijetu”, dodao je Karavelić.

vojska-obiljezavanje

Premijer Kantona Sarajevo Elvedin Konaković poručio je da najveće zasluge za opstanak ove države ima Alija Izetbegović.

“Bilo bi dobro da svi češće sjetimo rahmetli predsjednika te da čitamo ono što je pisao u svojim djelima. Da njegove djela budu model ponašanja svima nama koji se politikom bavimo, jer je to najznačajnija politička figura od devedesetih naovamo”, rekao je Konaković.

Generalni sekterar SDA, Amir Zukić rekao je da je Izetbegović obilježio modernu historiju BiH.

“Alija Izetbegović je istrajao u nakani da BiH bude suverena i demokratska država a njegove poruke trebaju biti primjer budućim generacijama”, rekao je Zukić.

Osnivač SDA i prvi predsjednik nezavisne BiH, svojom politikom ukazivao je da se moramo boriti za ravnopravnost svih građana, rekao je Adil Osmanović zamjenik predsjednika SDA .

sda-obiljezavanje

“U svojoj politici stalno je isticao građanski koncept BiH i da takav koncept jedino može doprinijet ravnopravnosti svih građana i naroda u BiH”, istako je Osmanović.

Alija Izetbegović posvetio je svoj život idealu slobode a burno vrijeme mu je namijenilo pretešku ulogu, poručio je predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

“Način na koji je sagledavao politiku i obavljao javne dužnosti prisiljavao ga je da vrlo često traži kompromise i da bira između lošeg između manje lošeg. U interesu BiH pronalazio je kompromise”, rekao je Genjac.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close