logo
bios

Na jedno uvezeno BiH izveze osam konzumnih jaja

Objavljeno prije 1 mjesec . u uto, feb 25th, 2020

Bosnaskohercegovački sektor peradarstva u 2019. godini ostvario je izvoz u iznosu od 48 miliona KM, dok je uvoz iznosio 39 miliona KM, rečeno je danas na prezentaciji analize vanjskotrgovinske razmjene za ovaj sektor u Sarajevu.

Na prezentaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i Sweden/USAID FARMA II projekta, naglašeno je da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 123 posto.

Predstavnik Farma II projekta Feđa Begović izjavio je da je prošlogodišnji izvoz u ovom sektoru ipak manji za 12 odsto u odnosu na 2018. godinu kada je iznosio 54 miliona KM, dok je uvoz ostao nepromijenjen.

Prema njegovim riječima, izvoz je smanjen jer su peradari iz BiH izgubili tržište Kosova.

– Ovo je jedan od rijetkih sektora u kojem dominira izvoz gotovih proizvoda, dok na strani uvoza imamo uglavnom smrznuto meso peradi za potrebe industrije, naveo je Begović, te dodao da su odlični izvozni rezultati zabilježeni i u kategoriji jaja, gdje je izvoz porastao na 4,7 miliona KM u poređenju sa uvozom koji je lani iznosio tri miliona KM.

On je napomenuo da se u BiH uglavnom uvoze oplođena, a izvoze konzumna jaja, te naglasio da na jedno uvezeno BiH izveze osam konzumnih jaja, što pokazuje spremnost peradarsakog sektora za izvoz na EU tržište u ovoj kategoriji, što je jedina dozvola koja BiH nedostaje u ovom sektoru.

Govoreći o izvozu, Begović je rekao da je on povećan u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupno 5,7 miliona KM.

Kada je riječ o “top tri izvozna tržišta”, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori Tijana Muhamedagić, istakla je da je na prvom mjestu Srbija sa 18,5 miliona KM, slijede Sjeverna Makedonija sa 15,4 miliona KM i Crna Gora sa 12,1 milion KM izvoza.

Indikator

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh