Na Glavnom odboru SDA o ekonomskom dijelu izborne platforme

Glavni odbor SDA zasjedao je u Goraždu. Raspravljalo se o ekonomskom dijelu izborne platforme ove stranke, a na samom početku sjednice pročitano je pismo koje je predsjednik SDA Sulejman Tihić uputio članovima odbora. U pismu, Tihić poziva na jedinstvo stranke i apeluje na donošenje odluka sa što širim konsenzusom članova stranačkih organa.

Federalna.ba

Zbog teške situacije u državi, SDA mora preuzeti inicijativu u smislu prijedloga da se stanje popravi, navodi se u pismu koje je članovima Glavnog odbora SDA uputio Sulejman Tihić. Ako je suditi po sadržaju pisma, Tihić je svjestan opasnosti koju nosi unutarstranačka podjela, koja je, podsjećamo, kulminirala smjenom Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije SDA.

“Čuvajte jedinstvo stranke. Drzite se Programske deklaracije i Statuta. U procesu donošenja odluka nastojte postići što je moguće širi konsenzus”, stoji, između ostaloga, u pismu koje je pročitao predsjednik GO Halid Genjac

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i jedan od potpredsjednika stranke Adil Osmanović, koji su, inače, bili podijeljeni oko smjene Alispahića, tvrde kako su shvatili suštinu Tihićeve poruke.

“Da se više ne ponavlja ono što se desilo – donošenje odluka, kako je to i zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović rekao, na mišiće”, kaže Osmanović. Izetbegović citira Tihićeve riječi SDA može pobijediti samo nesloga i nejedinstvo.

No, ako je i bilo podjela zbog unutarstranačkog pozicioniranja određenih kadrova, njih nema kada je u pitanju stav stranke prema najavljenoj smjeni Zlatka Lagumdžije. SDA će podržati njegovu smjenu, zbog, kako se navodi, Lagumdžijine bahatosti ispoljene prema svim SDP-ovim koalicionim partnerima.

“To je nanijelo velike štete BiH”, ističe Osmanović.

Izetbegović kaže kako njihovi razlozi za smjenu nisu oni koje je naveo SBB.

Iako današnju raspravu o ekonomskom dijelu predizborne platforme u GO SDA smatraju bitnim segmentom predstojeće kampanje, podrška najavljenoj smjeni Lagumdžije, kao i njegovo često mijenjanje koalicionih partnera, po svemu sudeći, bit će u fokusu djelovanja dva najjača politička subjekta u Federaciji BiH.

federalna.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close