Na eterična ulja i parfeme se potrošilo 95 milijuna maraka

Eteričnih ulja, parfema i toaletnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je tijekom četiri prva ovogodišnja mjeseca u vrijednosti od čak 94 milijuna i 809 tisuća maraka.

Spomenuta brojka je, kako pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH (BHAS) za 0,5 posto veća nego u razdoblju siječanj – travanj 2012. S druge strane, u našu se zemlju smanjio izvoz eteričnih ulja i to za 16,8 posto u odnosu na godinu ranije te je vrijednost izvezene robe od siječnja do kraja travnja 2013. iznosila 3 milijuna i 966 tisuća maraka.

Najviše se uvezlo te robe u travnju 2013. i to u vrijednosti gotovo četvrtine ovogodišnje – 24 milijuna i 196 tisuća maraka.

“Na visokoj razini”

Bez obzira na velik uvoz eteričnih ulja, u BiH je ova proizvodnja “na visokoj razini”. Sve se više ljudi okreće ovoj proizvodnji, budući da je BiH “pogodno tlo” za uzgoj ljekovitog  bilja te da je brojnim proizvođačima prodaja istih unaprijed zajamčena. Uz to, potražnja za proizvodima koji se prave od ljekovitih biljaka u inozemstvu je strahovita.

Enver Zele, vlasnik Agriplod iz Stoca, tvrtke koja se bavi proizvodnjom eteričnih ulja od različitih biljaka, kaže kako će ovogodišnja proizvodnja biti znatno manja, jer je resurs lošiji, odnosno sirovine količinski neće biti koliko je bilo dosad. Inače, ZZ Agriplod bavi se proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja, eteričnih ulja, sadnicama ljekovitog bilja, čajevima, voćem i grožđem te organski certificiranim povrćem. Zele kaže da većinu njegovih eteričnih ulja otkupljuje trgovački lanac dm, pakiranih u bočicama od 5 ml. Među mnoštvom njegovih proizvoda su lavandino, ružmarinovo, smiljevo, lovorevo, smrekino te ulje od kadulje, a po narudžbi se prave i ulja od kantariona, konopljike, vrijeska i brojnih drugih.

Ljekovitog bilja, od kojih se pravi eterično ulje, Zele je posadio na oko 1,5 hektara ili 15 duluma. Kaže kako je jedan od prvih na Balkanu koji je patentirao uzgoj smilja (iz prirode u plantažu), biljke koja se često naziva “eliksirom mladosti” i koja je, između ostalog, jedan od sastojaka u poznatim Q10 kremama za pomlađivanje kože. Spomenuo je kako je smilje biljka koja je odavno “na crvenoj listi”, a da je ovdašnje područje isključivo pogodno za njezin rast.

Raniji podaci

Podsjetimo na ranije podatke Vanjskotrgovinske komore BiH koji su pokazali da je na proizvodnju ljekovitih biljaka značajno utjecala suša i požari. Prema ranijim procjenama, izvoz esencijalnih ulja iz BiH porastao je u 2012. za više od 40 posto. Ipak, izvoz eteričnih ulja, parfema i toaletnih proizvoda u cijeloj se prošloj godini smanjio za oko 10 posto, pokazali su podaci BHAS-a, te je u razdoblju siječanj – prosinac 2012. iznosio 16 milijuna i 821 tisuću maraka. Što se tiče uvoza, on je u tom razdoblju iznosio čak 302 milijuna i 650 tisuća maraka te je zabilježeno povećanje uvoza od 16,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close