Na današnji dan, prije 31 godinu, svečano je otvorena „IGM“-ova fabrika u Moštru

Na današnji dan, prije 31 godinu, svečano je otvorena „IGM“-ova fabrika u Moštru. Ondašnji predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine BiH Gojko Ubiparip ozvaničio je početak rada fabrike visokotehnološkog nivoa, sa godišnjim kapacitetom 45 miliona fasadnih opeka i proizvodnim programom koji je omogućavao izradu svih vrsta opekarskih blokova.

Televizija Sarajevo je u Dnevniku izvjestila javnost da je izgradnja IGM-ove fabrike trajala 2,5 godine, te da je, finansirana kreditnim sredstvima Privredne banke, koštala 57,6 starih milijardi.

Paralelno sa izgradnjom IGM-ove fabrike, građen je i plinovod, dužine 4,2 km, koji je bio tako projektiran da je omogućavao snabdijevanje plinom i ostalih industrijskih pogona visočke općine….

Obilježavanje 9. novembra i godišnjice početka rada jedne od ciglana u Moštru predstavlja veliki jubilej za veliko proizvodno preduzeće kakvo je i danas Industrija građevinskog materijala u Visokom. „IGM“ kontinuirano ostvaruje poslovne rezutate, naročito ako se ostvrnemo na ukupni poslovni ambijent u privrednom sektoru, ne samo u Zeničko-dobojskom kantonu, nego i u Bosni i Hercegovini.

https://youtu.be/opmA5Z2cZBQ
Izvor: Adnan Imamović
https://www.youtube.com/watch?v=opmA5Z2cZBQ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close