Na Balkanu ne postoje nikakve dvije srpske države

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, stigli su u zvaničnu posjetu Republici Srbiji.

Potom je počeo bilateralni sastanak srbijanskog predsjednika sa predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH, a nakon kojeg je upriličen i sastanak delegacija dviju zemlja.

Izetbegović je na press konferenciji kazao da je BiH jedinstvena država, te da u njoj ne postoje dvije države, niti na Balkanu postoje dvije srpske države, javila je TV1.

“Tako je danas, tako će i biti. Očekujemo da se te međunarodno-pravne činjenice poštuju, kao i  da se poštuje i pazi kakve se riječi koriste kada se govori o onom šta se desilo BiH.

Tražimo i da se uvažava i poštuje da se u BiH desio rat koji nije došao iz BiH, ali u kom su Škorpioni ubili Srebreničane, a isto se desilo i sa više od osam hiljada dječaka i muškaraca. Tražimo da se to uvažava,  pažljivo biraju riječi kad se o tome govori, jer da bismi išli u budućnost moramo se suočiti s onim što se desilo u ne tako davnoj prošlosti”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da želi obiljatu saradnju sa Srbijom, te da želi obje zemlje u EU.

“Tomislav Nikolić je u UN-u nedavno govorio o istini, pravdi, pomirenju i katarzi. Danas ga pozivam da to odmah napravimo, a ne da čekamo deset ili petnaest narednih godina”, kaže Izetbegović.

“Srbija kao garant Dejtona želi BiH najbolji mogući razvoj u svakom pogledu”, rekao je na početku obraćanja Tomislav Nikolić.

Nikolić je dodao da su mu svi građani jednako važni,  a da mu kao predsjedniku Srbije ostaje obaveza da brine o RS kao što se i članovi Predsjedništva BiH brinu o pripadnicima svog naroda koji ne žive u BiH.

“Želim da rane zarastu, a ožiljci da se ne vide” kazao je Nikolić, prenosi TV1.

 

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close