N1: Stotine miliona KM se slilo u Kakanj: U čemu je tajna?

Općina Kakanj je posljednih nekoliko godina krenula u odlučnu borbu za investicije. U posljednje tri godine stotinu miliona maraka slilo se u ovaj grad.

(n1info.com)

Iz ovog gradića u centralnoj Bosni je izvještavala Ajla Alihodžić koja je razgovarala sa načelnikom općine Kakanj Nerminom Mandrom.

O tome u čemu je tajna Kaknja Mandra je rekao: “Bitno je prepoznati šanse i kvalitete lokalne zajednice u kojoj živimo, ali i slabosti. Stavili smo lokalni ekonomski razvoj u razmatranje i posmatramo ga iz dva aspekta. Kakanj je industrijski centar, proizvodi cement, ugalj, električnu energiju, no htjeli smo Kakanjca načiti da razmišlja poduzetno. Veliki broj poticaja smo pokrenuli sa značajnim finansijskim sredstivma. Godine 2012. smo imali 28.000 maraka poticaja za poljoprivredu i poduzetništvo, a danas se radi o 700.000 maraka. Finansiramo tako što dijelimo stoku, plastenike. Proizvodnja mlijeka je porasla za 10 posto. Prvi konkurs ‘Pokreni svoj posao’ smo bogato finansijski nagrađivali i te godine smo tri nagrade dodijelili. Tada je bilo pet aplikacija, a na današnji se javlja 50 aplikanata. Cilj nam je napraviti da budemo konkurentniji od drugih sredina“.

Kako su olakšali investitorima, načelnik općine Kakanj je kazao: “Pružamo takve poticaje da imaju građevinsko zemljište po jednu KM, oslobodili smo ih građevinskih renti, komunalnih naknada za pet godina, svih općinskih taksi ili smo ih ukinuli na minimum. Plaćamo i registraciju firmi“.

Dodao je i da je bitno stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. “Nije to samo priča. Život čine i druge stvari. Potreban nam je i muzej i likovna galerija i muzička škola i stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih i to smo omogućili”.

Izvor: N1

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close