BiHPolitika

Muslimani u BiH i širom svijeta s radošću dočekali Kurban-bajram

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram koji je u uskoj vezi s klanjem kurbana i obavljanjem hadža.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je jutros u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Živimo našu vjeru na dobrobit svih ljudi. Podijelite radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima. Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje i neka u milosti Božijoj nađemo utočište od slabosti naših”, rekao je u svojoj hutbi, između ostalog, ef. Kavazović.

Bajram-namaz jutros je klanjan i u Sultan Ahmedovoj džamiji u centru Zenice gdje se okupilo više hiljada vjernika.

Džamija u centru Zenice bila je mala da primi sve vjernike na Bajram-namazu koji je jutros klanjan u svim džamijama Medžlisa islamske zajednice Zenica, a vjernici su svoje molitve obavljali i na obližnjem trgu u centru grada.

Imam Sultan Ahmedove džamije Enes ef. Beganović obratio se vjernicima u predbajramskoj hudbi nakon klanjana sabah-namaza, a u svome obraćanju govorio je o Ibrahimu a.s., vrijednostima najbližih prijatelja poslanika u islamu, njihovih osobinama, kurbanu i njegovom značaju te onome šta je najvrednije kod vjernika.

Bajram-namaz je predvodio muftija zenički Ejub ef. Dautović, dok je bajramsku hudbu vjernicima održao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica.

U svome obraćanju naglasio je da je današnjim vjernicima i svim ljudima na svijetu potrebna čista vjera i uže koje će okupiti sve ljude oko jednog cilja.

“Neka nam je na umu da je život bez vjere prazan, a vjera bez žrtve lišena svakog smisla. Ako se ne budemo držali Božjih uputa izgubit ćemo se, a ako ne budemo vjerovali jedni drugima izgubit ćemo se. Osnova poruka kurbana je da se ništa ne gubi, a da se sve dobiva, da u životu možemo imati samo ono što darujemo. Kurban znači blizinu, želju vjernika da se približi Bogu preko žrtve, ocu, majci, porodici i komšijama. Moramo se udaljiti od poruka mržnje, klevete i laži, zla, krivog puta, jer pravi put u vjeri je jasan”, kazao je Salkica.

I u džamijama širom Tuzlanskog kantona jutros je klanjan bajram-namaz. Tradicionalna bajramska svečanost za Muftijstvo tuzalansko upriličena je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli gdje se okupio veliki broj vjernika.

Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović koji je rekao da su se vjernici u proteklim mubarek danima posljednjeg hidžretskog, svetog mjeseca pripremali za ibadete Hadža i kurbana.

“Ovo su uz namaz, zekjat i post temeljni propisi naše vjere. Obavljajući ih iskazujemo iskrenu predanost stvoritelju svjetova, kao i istinsku spremnost da se uvijek lijepo vladamo i da ljudima samo dobro činimo”, rekao je ef. Fazlović.

Podsjetio je i da se u časnom Kur'anu kaže da ko lice svoje Allahu predano okrene i uz to dobra djela čini, taj se uhvatio za najčvršće uže.

Na području Muftijstva mostarskog, Kurban-bajram se klanjao u 150 džamija i mesdžida, a centralna bajramska svečanost održana je na malonogometnom igralištu u USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru.

Bajram-namaz je predvodio muftija mostarski Salem-ef. Dedović, koji je u svojoj hutbi kazao kako žrtvovanjem kurbana spoznajemo veličinu poslanikovog pravorijeka o tome da je čovjekova imovina u tri stvari, u onom što pojede pa uništi, u onom što obuče i pohaba, te onome što podijeli s drugima pa to učini trajnim.

“Biti zahvalan i graditi osjećaj zahvalnosti jedna je od temeljnih vjerničkih vrlina. Biti zahvalan dragom Bogu, svojim roditeljima, zemlji svojoj, spada u red stvari i vrlina po kojima se raspoznaju vjerni i odani ljudi. Mubarek dani nas vraćaju našem ishodištu, izvoru i početku, dunjalučke koprene se uklone i na život gledamo smisleno, duhovnim vidom. Bajram mijenja naše duhovno stanje poput ljekovite mirisne travke on prožima naše biće bar za kratko”, kazao je muftija Dedović.

Kazao je kako je istinska radost biti od pomoći drugome i ničim ne ugroziti dostojanstvo drugog čovjeka. Sreća se ne može kupiti i platiti, na njoj se gradi smisleni i stvarni ljudski život.

“Niko tuđeg bremena neće nositi i svako je odgovoran za ono što je preuzeo. Naše poslove, obavezu i sudbinu života na ovom prostorima, Mostara i Hercegovine, nosimo mi i ona je na našim plećima. Ona je naša briga i naša sudbina, niko to neće rješavati bolje do nas. Istinski i pravi patriotizam je da svako savjesno i odgovorno radi posao za koji je zadužen”, dodao je Salem ef. Dedović.

Rijeke vjernika jutros u se slile u najveću gradsku džamiju Kajseriju u Goraždu, na desnoj obali Drine, kako bi dočekali jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram. Pozivu na molitvu, odazvale su se na stotine vjernika pa je, osim u unutrašnjosti prelijepe goraždanske džamije, Bajram namaz klanjan na njenom platou, tik uz obale Drine. Oni koji su vezani za srce stare čaršije i njene mahale, Bjaram namaz tradicionalno klanjaju u Sinan-begovoj džamiji, na lijevoj obali, pa je tako bilo i ovog bajramskog jutra.

Svečano obučeni, sa osmjehom i posebnom vedrinom kakva obično vlada za bajramskih jutara, Goraždani su žurili na Bajram namaz. Klanjalo se i u džamijama i mesdžidima na cijelom području goraždanskog muftijstva. Bajram namaz klanjan je na 64 mjesta od Foče i centralne svečanosti u Carevoj džamiji, preko Čajniča, Rogatice, Višegrada, Žepe.

Centralna bajramska svečanost za područje goraždanskog muftijstva po prvi put je organizirana u mjestu Turska ravan, mjestu rođenja poznatog islamskog reformatora Husein efendije Đoza, gdje je bajram namaz predvodio Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija.

Kao i svaki bajram, u BiH se obilježava tako što se oblači nova i najljepša odjeća, djeca daruju, a kuće budu pune ljudi i veselja. Žene pripreme bogatu trpezu i različita jela, a neizostavna je baklava.

Praznik pada na 10. dan zadnjeg mjeseca lunarnog kalendara i obilježava se četiri dana.

Ovi dani se smatraju mubarek danima i danima velikog Božijeg dobra. Nakon što vjernici obave Bajram-namaz, odlaze svojim kućama i provode vrijeme u krugu porodice, rodbine i prijatelja.

Vjernici boljeg imovinskog stanja kolju kurbane kao jednu od dužnosti i prisjećaju se Ibrahim a.s. koji je zbog svoje bogobojaznosti bio spreman da na Božiju zapovijed, kao veliko iskušenje, žrtvuje svog sina Ismaila. Vidjevši njegovu požrtvovanost, Allah dž.š. je zaustavio ovo smaknuće i umjesto Ismaila postavio ovna kao žrtvu. Od tada se svake godine na Kurba-bajram kurbani doprinose kao žrtva Bogu.

Jedna trećina kurbana se zadržava za sebe i rodbinu, druga trećina se dijeli prijateljima,a treća daje ljudima slabog imovinskog stanja.

Ovaj dan je poseban i za vjernike koji su otišli da obave hadž. Mekka, Medina, brdo Arefat i druge lokacije u Saudijskoj Arabiji ovih su dana u centru pažnje. Ove godine je iz BiH otišlo 1.680 hadžija.

Redakcija portala Klix.ba svim vjernicima želi Bajram Šerif Mubarek Olsun i da ove dane provedu u miru, zdravlju i sreći sa svojim najbližima.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close