Muškarce zabrinjava pivski stomak, grudi i ćelavost

I pripadnici jačeg spola danas sve teže odolijevaju društvenom pritisku o poželjnom izgledu, a prosječan muškarac provede oko tri sata sedmično zamarajući se svojom pojavom, pokazala je studija britanske kompanije  Beneden Health na više od 2000 muškaraca i žena.

Prema njoj, dvije trećine žena osjećaju da su pod prevelikim pritiskom i imperativom da izgledaju dobro zbog nerealističnih standarda koje nameću mediji, a slične brige pogađaju i trećinu muškaraca. Nove, metroseksualne generacije muškaraca sve češće razmišljaju o građi svog tijela i izgledu, a o tome razgovaraju i sa svojim partnericama. U muškom društvu će ipak biti nešto više “macho” pa će svaki osmi pred njima sakriti da je na dijeti, piše Daily Mail.

Oko 58 posto muškaraca ne voli izgled svog stomaka, 19 posto njih muči izgled prsa, a isto toliko ih se brine jer ćelave. Za 14 posto muškaraca uzrok nezadovoljstva je nedostatak mišića, navode istraživači. S druge strane, žene se najviše opterećuju svojom težinom i izgledom zubi.

Uspoređivanje sebe s nerealističnim idealima vodi stresu i pritisku, a na to danas nisu imuni ni žene ni muškarci, zaključili su istraživači.

Autor: 24sata.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close