MUP ZDK: Građani moraju prijaviti oružje do početka 2013.

Policijski komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Fahrudin Bečirović sa saradnicima, održao je danas sastanak sa komandirima policijskih stanica na području MUP-a ZDK, kojem su prisustvovali i referenti iz policijskih stanica zaduženi za provođenje propisa o oružju, odnosno koji rade na registraciji i unosu podataka za oružje građana. Tokom ovog sastanka, izvršen je presjek trenutnog stanja unosa podataka u svim policijskim stanicama, kao i detaljna analiza problema i poteškoća koje se javljaju kod unosa podataka u evidencije oružja građana i dinamika kojom se vrše ove aktivnosti. Razmatran je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, koji je usvojen u formi nacrta. Prezentovane su novine predviđene novim zakonskim izmjenama i dopunama, a službenici su imali priliku da iznesu svoja zapažanja i razmišljanja, te predlože određene sugestije i rješenja.

Prema važećem Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, rok za zamjenu oružnih listova ističe početkom 2013. godine, do kada neće biti usvojene predložene izmjene i dopune, budući da je u toku javna rasprava. Stoga, lica koja nisu podnijela zahtjev za zamjenu starih oružnih listova dužna su do ovog roka podnijeti zahtjev za zamjenu oružnog lista nadležnoj policijskoj stanici. U protivnom, nadležna policijska stanica će provesti postupak oduzimanja oružja. Po pravosnažnosti rješenja o oduzimanju oružja, nadležna policijska stanica će pozvati imaoca oružja da u roku od tri mjeseca nađe kupca za oduzeto oružje i municiju. Ako imalac u tom roku ne nađe kupca, oduzeto oružje i municija će se prodati, a sredstva od prodatog oružja će ići u budžet Kantona. Ukoliko se ne proda, oružje će biti uništeno, saopšteno je iz MUP-a ZDK.

Osobe koje posjeduju naslijeđeno oružje dužni su ga predati nadležnoj policijskoj stanici ili  do roka podnijeti zahtjev za odobrenje. Na ovaj način, građani ispunjavaju svoju zakonsku obavezu  i doprinose boljoj i efikasnijoj primjeni zakona, što će u konačnici pospješiti i olakšati postupanje policijskih službenika na dokumentovanju svih slučajeva nedozvoljenog i nezakonitog nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije, navodi se u saopštenju.

Sa današnjeg sastanka je upućen apel građanima da se ponašaju u skladu sa ovim sugestijama.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close