-TopSLIDEVisoko

Munir Alibabić Munja: Zataškana tragedija na Aerodrumu Visoko

ZATAŠKANA TRAGEDIJA NA AERODROMU “VISOKO”

Priredio: SENAD AVDIĆ

Preuzeto: Slobodna Bosna

ZAŠTO JE SMIJENJEN MUNIR ALIBABIĆ MUNJA (I)

ZAŠTO JE SMIJENJEN MUNIR ALIBABIĆ MUNJA (II)

Munir Alibabić Munja, bivši šef sarajevske i federalne obavještajne službe, prošle je nedjelje svojim intervjuima najprije „Slobodnoj Bosni“, a potom i FACE TV-u zaintrigirao javnost izvjesnim događajima iz skorije prošlosti o kojima se do sada nije mnogo znalo, ili se o njima nije javno govorilo. Posebno se to odnosi na epizodu u kojoj je Alibabić govorio u svojoj smjeni koju je obavio bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown na, kako je sugerirao, inicijativu tadašnjeg bošnjačkog vrha, predvođenog Alijom Izetbegovićem.

***

U informaciji („Dopuni Izvještaja o osnovanoj sumnji da su Hasan Čengić i drugi počinili više krivičnih djela…) koju je u oktobru 2002. Federalna obavještajno-sigurnosna služba uputila na 15-ak adresa u Federaciji BiH navodi se nekoliko smrtnih slučajeva, ubistava, koja nikada nisu istražena. Iako je „Izvještaj…“ dostavljen i Federalnom i Kantonalnom tužiteljstvu i uprkos tome što ta kaznena djela ne zastarijevaju, do danas nije poduzeto ništa na njihovom rasvjetljavanju i sankcioniranju odgovornih, odnosno počinitelja.

Zataškana tragedija na Aerodrumu Visoko

Prvi takav slučaj je teška nesreća koja se u novembru 1994. godine desila na „Aerodromu Visoko“ u kojoj su poginula četvorica pripadnika Armije BiH. Njihova imena su: Adnan Hanjalić, Edin Ibrišević, Almir Orhan i Irfan Valjevac. Svi oni stradali su dok su bili upućeni na izvođenje radova od posljedica eksplozije u magacinu („Gaj“) koji je bio u vlasništvu Aerodroma „Visoko“. Kako se navodi u Izvještaju FOSS-a na zataškavanju te nesreće angažirani su bili Bakir Alispahić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova BiH i Halid Čengić, šef Glavnog logističkog centra Armije BiH smještenog u Visokom. Istragu ove katastrofalne nesreće vodila je radna grupa MUP-a RBiH, CSB Sarajevo i Stanice javne bezbjednosti Visoko. Uprkos neviđenim pritiscima, opstrukcijama koje su uključivale i prijetnje istražiteljima, sačinjen je izvještaj o uzrocima nesreće. Ta je radna grupa, piše u Izvještaju FOSS-a, „utvrdila i dokumentovala čitav niz propusta lica koja su omogućila nepropisan rad što je za posljedicu imalo smrt četiri lica i veću materijalnu štetu na samom objektu i privatnom magacinu i privatnim kućama u prečniku od oko 400 metara od magacina. U momentu eksplozije u magacinu je bilo uskladišteno 1.630 kilograma namjenskog eksploziva D-1 proizvedenog u DD „Polihem“ Tuzla iako je to bilo u suprotnosti sa Naredbom Ministarstva energetike i industrije  kojom se nalaže namjenskoj industriji i ostalim vezanim za ove projekte „da se eksploziv „D-1“ ne upotrebljava do daljnjeg uz obavezu da se isti propisno uskladišti i bezbjedno čuva“.

Kako stoji i Izvještaju FOSS-a, „iako je radna grupa nedvojbeno utvrdila postojanje odgovornosti nosilaca pojedinih djelatnosti na izgradnji Aerodroma Visoko, nikada nije došlo do procesuiranja ovog slučaja, zahvaljujući Bakiru Alispahiću, ministru RMUP-a i H. Čengiću, neformalnom ,ministru odbrane RBiH, Halidu Čengiću, glavnom logističaru Armije BiH i Kenanu Jusufbašiću, načelniku općine Visoko i direktoru Aerodroma Visoko u izgradnji. U prikrivanju kriminalnih aktivnosti Bakira Alispahića i Hasana Čengića tokom 1993. i 1994. godine bio je uključen i Hasib Dazdarević, tadašnji šef Uprave za kriminalitet MUP-a FBiH, koji je, po tvrdnji Seada Lisaka iz PU Visoko odnio sve dokumente u vezi sa pogibijom radnika na Aerodromu i naložio u ime Alispahića da se oko tog slučaja ne pokreće nijedna policijska radnja…Također, po tvrdnji Seada Lisaka, Hasan Čengić je bio nalogodavac Kenanu Jusufbašiću pri izgradnji Aerodroma Visoko, koji je tada bio načelnik opštine Visoko, a formalno je nadgledao radove na izgradnji aerodroma“.

Za nekoliko nerasvijetljenih ratnih ubistava vezuje se, prema Izvještaju FOSS-a, ime Senada Šahinpašića Šaje, ratnog logističara, bliskog porodici Izetbegović. Kako se navodi, u Izvještaju su korištena saznanja koja je prikupila policija njemačke pokrajine Bavarska.

OPŠIRNIJE:  U famoznom izvještaju FOSS-a iz 2002. piše da su ubistvo Juke Prazine navodno platili Bakir Izetbegović i ambasada BiH u Zagrebu!

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close