Mulahmetović: Futsal mi je u krvi

Jedan od sportova koji u Bosni i Hercegovini postaje sve popularniji je mali nogomet ili futsal. U prilog ovoj činjenici idu i sve kvalitetnije partije reprezentacije.

Posljednji uspjeh nacionalne selekcije BiH, za koju nastupa Nijaz Mulahmetović, osvajanje je drugog mjesta u kvalifikacijama u Slovačkoj, kojim je BiH izborila baraž za Evropsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Belgiji.

Mulahmetović je tri godine zaredom proglašavan najboljim igračem malog nogometa u našoj zemlji. Kaže da mali nogomet igra dugi niz godina i da mu se u potpunosti posvetio prije šest godina.

Državni tim

Tada sam nastupao za MNK Orlić iz Sarajeva. Već u prvoj sezoni postali smo viceprvaci BiH i osvajači Kupa BiH. Od te sezone veliki fudbal stavio sam u drugi plan mada sam i danas pomalo aktivan i na velikom terenu – ističe Mulahmetović, koji je danas, pored reprezentacije, član i MNK Centar.

Igrajući na ulici i školskim terenima, kako kaže bh. reprezentativac, u krv mu se uvukla igra na male golove pa je samo čekao ozbiljnu ponudu profesionalnog kluba.

– Nažalost, futsal je jedini sport u BiH u kojem se ne igra zajednička liga. Postoje Prva i Druga liga Federacije, kao i Prva i Druga liga Republike Srpske. Na kraju sezone prvak Republike Srpske i dva prvoplasirana iz federalne lige igraju plej-of za prvaka BiH – ističe Mulahmetović te dodaje da ovakav sistem takmičenja nikome ne odgovara.

San svakog igrača je nastup za državni tim.

– Utakmice koje smo krajem marta odigrali u Slovačkoj u kvalifikacijama za Euro Futsal 2014., najkvalitetnije su do sada. Osvojili smo drugo mjesto, kojim smo osigurali baraž. Za dva mjeseca saznat ćemo protivnike s kojima ćemo u septembru odmjeriti snage – kaže Nijaz te napominjući da je moguće da protivnik bude Srbija, Hrvatska, Holandija, Mađarska, Ukrajina ili Rumunija.

Slavna Barcelona

Futsal je u posljednjih nekoliko godina doživio primjetnu ekspanziju u Evropi i svijetu, jer FIFA i UEFA, zajedno s nacionalnim savezima, dosta rade na njegovoj popularizaciji.

– Danas su Brazil i Španija u vrhu malog nogometa. Tu su još Rusija, Italija i Portugal, čije su lige najkvalitetnije. Imao sam priliku igrati protiv najboljih igrača, Španaca i Italijana. Nastupajući za Leotar u Ligi prvaka, igrao sam protiv slavne Barcelone, koja je definitivno najbolji evropski klub – ističe Mulahmetović te dodaje da će mu ta utakmica uvijek biti u sjećanju.

Stereotip je da mali fudbal igraju samo tehnički potkovani igrači.

– Sadašnji način igre veoma je drugačiji, s više trke i uigranih akcija, takozvanih šablona. Za mnoge, futsal je zanimljiviji od fudbala zbog dinamike – kaže Mulahmetović.

Kćerka Sajra je najmlađi navijač

 

 

– Mama, sestra, supruga i kćerka Sajra moji su najvatreniji navijači. Drago mi je kada gledaju moje utakmice, a Sajra je moj najmlađi navijač. One su tu da me oraspolože kada ne ide sve prema planu. Posljednju godinu i po najsretniji sam otac na svijetu i sve slobodno vrijeme provodim s kćerkom. Ona se već odavno zna obradovati kad “babo da gol” – kaže Mulahmetović.

San svakog igrača je nastup za državni tim

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close