Muhović: Napravili smo čudo u Budimpešti

Evropsko prvenstvo u Budimpešti u Mađarskoj za podmlađenu bh. reprezentaciju u karateu bilo je veoma uspješno. Ekipno, naša reprezentacija osvojila je srebrenu medalju.
Jedan od najuspješnijih karatista bio je Meris Muhović (21), student treće godine Fakulteta za sport u Sarajevu, koji je u finalu poražen od francuskog predstavnika.

– U finalnoj borbi borili smo se protiv Francuske, koja ima tri aktuelna evropska i svjetska prvaka. Borio sam se protiv trenutno najboljeg na svijetu i poražen sam sa 2:0 – kaže Muhović.

Teška grupa

No, razočarenju nema mjesta, jer je bh. reprezentacija bila u teškoj grupi s Turskom, koji su ekipno aktuelni prvaci svijeta, i Srbijom, prošlogodišnjim prvacima. I pored toga, uspjeli su se plasirati u finale.

– Napravili smo čudo, jer je naš sastav bio mnogo izmijenjen i podmlađen. U tom ekipnom dijelu takmičenja, individualno sam svojim pobjedama mnogo doprinio timu i uspjeli smo predstaviti BiH u najboljem svjetlu – ističe ovaj seniorski karate-reprezentativac BiH.

Iako mlad, Muhović je uspio ostvariti zavidne rezultate u svim kategorijama po godištima. Devet puta je bio prvak BiH u različitim kategorijama, od pionira preko kadeta i juniora do seniora.

– Imam tri balkanska zlata. Ostvario sam i treće mjesto na Evropskom kadetskom prvenstvu 2008. i na Mediteranskom prvenstvu 2010. kao junior. Prošle godine sam osvojio srebro na Evropskom prvenstvu – kaže mladi bh. karatista, koji ima crni pojas, drugi dan.

Inače, za crni pojas može se polagati sa 15 godina, dok za više stepene u ovom sportu karatisti moraju provesti čitav život trenirajući i vježbajući. Muhović smatra da ovaj sport u BiH postaje sve popularniji te da upravo uspjesi podstiču takav razvoj situacije.

– Karate i njegova popularnost mogu se mjeriti činjenicom da je to najmasovniji sport kod nas. Prelijep je sport. Ali, u poređenju sa, naprimjer, Francuskom, mi smo smiješni. Oni imaju više od četiri miliona registiranih karatista, otprilike koliko BiH ima stanovnika – smatra Muhović.

Nema odvajanja

Meris je član i kluba Champion, u kojem je jedan od glavnih trenera i njegov brat Denis, jedan od naših najuspješnijih karatista. Kako kaže, nikada nije imao individualni trening s bratom niti je imao poseban tretman.

– U klubu smo svi braća. Nema odvajanja. Kada smo kod kuće za ručkom, ja mu se obraćam sa: “Izvinite, treneru, u koliko je sati večeras trčanje?” Sve što sam postigao, bilo je zasluženo i bez nekog forsiranja – ističe mladi reprezentativac BiH.

Kada su u pitanju novčana sredstva za odlazak na prvenstva i pripreme, kaže da ima samo klupsku stipendiju te dodaje da je treneru svaki put problem da dođe do finansija.

– Niko nas, takmičare, ne opterećuje finansiranjem. Naše je da treniramo i ostvarimo što bolji rezultat. A valjda će to neko primijetiti – govori Muhović.

Pod motom “K is on the way”, karate je kandidat da postane olimpijski sport za igre 2020. godine.

– Bila bi velika stvar nastupati na Olimpijskim igrama. Ako karate postane olimpijski sport, u BiH ću donijeti veliku olimpijsku medalju – optimističan je Muhović.

Tatoo artist

Od djetinjstva, Muhović mlađi je, kako kaže, bio sklon crtanju i likovnoj umjetnosti. To mu je bio podsticaj da postane i “tatoo artist”.

– Uradio sam ukupno 250 tetovaža. To mi je način da zaradim i da budem neovisan. Teško je danas doći do bilo kakvog posla, ali svaki čovjek je u nekoj oblasti dobar. Treba samo dobro iskoristiti te sposobnosti, unovčiti ih. Meni dobro ide – kaže Muhović.

Ako karate postane olimpijski sport, donijet ću medalju u BiH

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close