Muhamed Filipović izabran za predsjednika Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti

Na redovnoj sjednici Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) u subotu u Sarajevu za predsjednika Senata jednoglasno je izabran akademik Muhamed Filipović.

Toj odluci prethodilo je povlačenje dosadašnjeg predsjednika Senata akademika Mustafe Cerića koji je svoju odluku obrazložio činjenicom da pozicija predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa zahtijeva potpunu posvećenost.

Predlažući novog predsjednika Senata, predsjedavajući je istakao da je Muhamed Filipović najzaslužniji da obnaša ovu veoma važnu i časnu funkciju.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen prijedlog da se na upražnjenom mjestu Senata BANU izabere najutjecajniji naučnik u Hrvatskoj, akademik Asim Kurijak.

Također, jednoglasno je prihvaćen izvještaj generalnog sekretara BANU Muftije Muamera Zukorlića uz pohvale za aktivnosti na kupovini, nadogradnji i opremanju Naučnog centra BANU u Novom Pazaru.

Senat je usvojio preporuku da se 16. januara u Sarajevu prije radne Skupštine upriliči svečana dodjela certifikata članovima Akademije.

Senat je zamolio Matičarsku komisiju koju čine akademik Muhamed Filipović, predsjednik i akademici Mustafa Cerić i Ejup Ganić da blagovremeno privedu kraju započetu proceduru verifikacije članova BANU, saopćeno je danas iz Informativne službe Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close