Može li UN donijeti mir u Pojas Gaze?

U sukobe u Pojasu Gaze bi uskoro mogle da se „umiješaju“ i Ujedinjene nacije (UN). Stručnjaci tvrde da bi angažovanje mirovnih snaga moglo da biti prvi važniji korak ka uspostavljanju mira na tim prostorima.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija razmatraju mogućnost slanja pripadnika Ujedinjenih nacija u Pojas Gaze. Kakav bi njen mandat bio, javnosti u ovom trenutku nije poznato, ali Berlin, Pariz i London, već nekoliko sedmica o tome vode razgovore. Ako su informacije, koje posljednjih dana objavljuju vodeći mediji u Evropi i Sjedinjenim Državama tačne, pomenute zemlje članice EU će predložiti nacrt rezolucije, koju će navodno podržati u Vašington. Iako nema nikakvih konkretnih naznaka šta bi se u tom dokumentu moglo naći, upućeniji tvrde da će nacrt definitivno obuhvatiti prijedlog da se u Pojasu Gaze otvore granice i uvede sistematska kontrola robe, kako bi se spriječilo dopremanje oružja.

Izrael se trenutno priprema za veća borbena djejstva Izrael se trenutno priprema za veća borbena djejstva

Navodno bi trebalo da bude omogućen i povratak autonomne palestinske uprave, ali i razoružavanje pripadnika pokreta Hamas. Uz međunarodni nadzor mogla bi da bude započeta i obnova razorenog regiona. Istovremeno, očekuje se da će Izrael insistirati da čvrstim bezbjednosnim garancijama, kako bi podržao slanje mirovnjaka. Ipak, postoje naznake da bi misija UN-a bila više političkog, a ne vojnog karaktera. U tom slučaju to isključuje angaživanje „plavih šljemova“. Ni izraelski, a ni palestinski zvaničnici, ne nagovještaju spremnost na ovakvu vrstu dogovora, ali prema tvrdnjama jednog neimenovanog diplomate iz Ujedinjenih nacija, koncept već postoji. O istom ili sličnom nacrtu, interno se razgovara još od početka avgusta. Šefovi diplomatija pomenutih evropskih zemalja su navodno već predložili formiranje EU-misije, koja bi kontrolisala granične prelaze ka Pojasu Gaze. Čak je i naziv te misije uveliko poznat – EUBAM.

Korak u dobrom pravcu?

Iako su informacije o prijedlogu nacrta rezolucije nezvanične, pojedini stručnjaci se uveliko upuštaju u analize. U jednom su svi složni: razmatranje formiranja međunarodne misije je ispravno. „Svaki snažan angažman Evropske unije smatram važnim i dobrim“, kaže Beate Vagner, generalna sekretarka njemačke Asocijacije za Ujedinjene nacije (DGVN), u razgovoru za DW. Jedna takva misija bi zaista mogla da osigura bezbjedan protok robe u krizno područje. Ali i da omogući normalno funkcionisanje škola i drugih javnih institucija, kojima je u ovom trenutku najpotrebniji građevinski materijal za obnovu i izgradnju.

U prošlosti to nije bilo moguće. Bio je isuviše veliki strah da bi beton i drugi materijali završili u pogrešnim rukama. Pri tome, misli se uglavnom na izgradnju tunela, koji su proteklih mjeseci pripadnicima Hamasa i omogućili dopremanje oružja u Gazu. „Jedna politička misija pod okriljem UN-a bi mogla da ostvari takvo povjerenje i ispuni zadatak, prije svega u pružanju pomoći stanovništvu, dakle normalizaciji života u Pojasu Gaze“, kaže Vagner i dodaje: „S obzirom na očiglednu radikalizaciju u regionu, misija UN bi mogla da ublaži pritisak na ovo bure baruta.“

Težak početak

Da bi ideja o slanju političke međunarodne misije u Gazu bila realizovana, neophodna je saglasnost strana u sukobu. „Mislim da Izrael neće biti spreman na saradnju“, sumnjičava je Margaret Johansen sa Instituta za mir i bezbijednosnu politiku pri Univerzitetu u Hamburgu.

Nakon ciljanog ubistva hamasovih komandanata je uslijedila osveta iz Gaze Nakon ciljanog ubistva hamasovih komandanata je uslijedila osveta iz Gaze

„Izrael ne vjeruje Ujedinjenim nacijama.“ Jerusalim za rezolucije UN obično kaže kako su usmjerene protiv politike Izraela. Razlog tome su kritike Savjeta za ljudska prava UN, koji Izrael optužuje za „teško kršenje prava Palestinaca“. Izraelskoj vladi se prebacuje i odgovornost za diskriminaciju stanovništva na Golanskoj visoravni, na granici sa Sirijom.

Ipak, početkom avgusta je šef izraelske diplomatije, Avigdor Liberman, nagovijestio mogućnost saradnje sa Ujedinjenim nacijama, kako bi u Pojasu Gaze ponovo zavladao mir. On je čak u jednoj parlamentarnoj diskusiji naveo da bi možda međunarodne snage mogle da kontrolišu Pojas Gaze. Ali, da li je prijedlog Berlina, Pariza i Londona za izraelsku vladu zaista prihvatljiv, ostaje da se vidi. Ne treba zaboraviti ni da palestinska strana ima svoje uslove, a da je neophodan i njihov pristanak. Stručnjaci ocjenjuju da bi najsporniji zahtjev mogla biti deblokada Pojasa Gaze, na kojoj insistira Hamas. U svakom slučaju, onda kada i zvanično budu bili poznati detalji nacrta rezolucije, uslijediće diplomatski napori, koji bi za promjenu, u region zaista mogli donijeti mir.

DW.DE

  • Autor S. Höppner / J. Leon
  • Urednik Mehmed Smajić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close