-TopSLIDELifestyleTehnologija

Možda zvuči smiješno, ali je ozbiljna stvar: Bill Gates uložio u start-up koji se bavi podrigivanjem krava

Milijarder Bill Gates uložio je u australski start-up za klimatsku tehnologiju koji planira smanjiti emisiju metana kod kravljeg podrigivanja.

Milijarder Bill Gates uložio je u australski start-up za klimatsku tehnologiju koji planira smanjiti emisije metana nastale zbog podrigivanja krava. Metan je najčešći staklenički plin nakon ugljikovog dioksida (CO2). Stoka poput krava, koza i jelena proizvodi metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna poput trave

Istraživanja su pokazala da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana. Start-up Rumin8 sa sjedištem u Perthu je stoga počeo raditi na dodatku prehrani sintetski repliciranom od crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje plinova, piše BBC.

Start-up Rumin8 također podržavaju izvršni direktor Amazona Jeff Bezos i kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Jack Ma.

Novi Zeland je u listopadu prošle godine predložio oporezivanje stakleničkih plinova koje proizvode domaće životinje podrigivanjem i mokrenjem.

Metan je u atmosferi 2019. dosegao rekordne razine, bilo ga je oko dva i pol puta više od razine u predindustrijskom dobu. Molekule metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od molekula CO2.

Agencijska vijest

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close