LifestyleZdravlje

Mozak živi i nakon što srce otkaže

Naučnici su objavili da ljudski mozak živi još par minuta nakon prestanka rada srca, ali da ne mogu tačno da navedu kada se potpuno gasi svijest i kada smrt zaista nastupa.

U posljednjim trenucima života u ljudskom mozgu se javlja elektromagnetska aktivnost koju naučnici nazivaju “širenje depresije”, navedeno je u časopisu “Anali neurologije” /Annals of Neurology/.

Neurolozi su istraživali mozak umirućih pacijenata i posmatrali snažnu aktivnost koja se pojavljuje i prethodi konačnom gašenju većine vitalnih organa.

Ovo otkriće sugeriše da je svijest prisutna mnogo vremena nakon što tijelo umirućeg više ne daje znakove života, te da se ta svjesnost može zadržati čak i do pet minuta prije nego što se isključi i ljudski najsloženiji organ – mozak.

Tim neurologa neprekidno je nadgledao signale u mozgu devetoro umirućih ljudi.

Svaki pacijent, od jednog u Berlinu do jednog u Sinsinatiju, imao je fatalne povrede mozga i nisu ih oživljavali.

Otkrili su da čak pet minuta nakon prestanka otkucaja srca, ljudske moždane ćelije, odnosno neuroni, mogu i dalje da funkcionišu.

Nakon što krv prestane da cirkuliše tijelom, širenje “depolarizacije” označava gubitak “arhivirane” elektrohemijske energije u moždanim ćelijama i nastupaju štetni procesi koji vjerovatno vode do smrti, navode naučnici.

Ljudske ćelije umiru tek kad krv prestane teći venama jer tako mozak ostaje bez kiseonika.

Naučnici navode da nikada nisu imali metod kojim bi dijagnostikovali tačan trenutak umiranja mozga i da nemaju način da utvrde sa sigurnošću kada se tačno gubi sposobnost svjesnosti.

Ova dijagnostička istraživanja biće korisna u budućnosti jer bi mogla pomoći kod prestanka rada srca ili moždanog udara za vraćanje krvotoka u funkciju.

(NN)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close