Mourinho provocira otkaz i moli se za 20 mil. € otpremnine

“Napetost nije dobra, a tko je uzrokuje, ne dolazi do dobrih rezultata”, poručio je Realov gazda Florentino Pérez za božićne večere s novinarima.

Rečenica se mogla ticati samo jednog čovjeka: Joséa Mourinha. Povod Pérezovog istupa bila je Mourinhova odluka da ostavi Ikera Casillasa na klupi protiv Málage. Taj potez zapanjio je javnost, a nikoga više od samog Péreza: jedan ga je fotograf snimio u trenutku kad mu jedna klupska službenica pokazuje sastave. El presidenteov zbunjeni izraz lica bio je rječit.

Na žalost za Mourinha, Real je izgubio sa 2:3 pa mu se Málaga približila, dok mu je Barca odmakla na plus 16. A cinični se Portugalac nije ni ispričao, nego je nastavio ismijavati javnost. “Ostavio sam Casillasa na klupi iz stručnih razloga. Adán je u boljoj formi”, objavio je novinarima.

“To je objašnjenje još sramotnije od same odluke o zamjeni Casillasa”, napisao je kolumnist El Munda. “Možda kapetan nije u životnoj formi i posrće prilikom prekida, ali nemoguće je dokazati da je pričuvni vratar, s malo iskustva u prvom sastavu, odjednom za prvotimca.”

Dvostruka špijunska afera

Svima je jasno da je “stručna” Mourinhova odluka motivirana sumnjom da je Casillas krtica koji medijima dojavljuju novosti iz svlačionice. Prošlog je tjedna Marcin novinar Antón Meana u radijskoj emisiji objavio da “u Realovoj svlačionici sumnjaju da je trener vratara Silvino Louro Mourinhov doušnik”. Nakon toga, Mourinho je namamio Meanu u ured u utrobi Bernabeua, no nije ga čekao sam: s četvoricom je suradnika opkolio novinara i održao mu polusatnu lekciju.

“Ja i moje suradnici su na vrhu nogometne profesije, a ti si u novinarstvu govno”, stručno je Mou okarakterizirao nesretnog reportera.

Unatoč prijetnjama, ovaj mu nije odao tko je krtica. Vjerojatno je zaključio da to mora biti Casillas, a ako i nije – nema veze, s vratarom ionako nije u dobrim odnosima. Naime, živa Realova legenda odavna je na Mourinhovoj crnoj listi, kao jedan od rijetkih u klubu koji mu se usuđuju govoriti otvoreno. “Mourinho organski ne može podnijeti one koji mu proturječe”, primijetio je El País.

Izvori bliski portugalskom treneru kažu da se Mou ne želi samo osvetiti neprijateljima u klubu nego i natjerati predsjednika da mu uruči otkaz i prateću otpremninu. Najradije bi otišao iz Madrida, gdje može samo izgubiti ugled i novac. Više bi mu se isplatilo dobiti otkaz, naplatiti ugovorenu otpremninu i najkasnije u srpnju preuzeti idući vrlo bogati klub.

Ali, dvije okolnosti muče Péreza. Prvo, ta otpremnina iznosi 20 milijuna eura. Nijedan trener nikad nije toliko naplatio raskid ugovora. U Realu kažu da je taj iznos već rezerviran i čeka odluku uprave, no klub bi je najradije uštedio.

Mourinhu bi se otkaz isplatio!

Drugo, tjeranjem Mourinha, predsjednik bi priznao neuspjeh svog projekta, jer je izbornu pobjedu 2009. izborio dovođenjem Mourinha, Cristiana i Kake. Na ljeto se moraju održati novi predsjednički izbori i Pérez ne želi ostaviti dojam da je posrnuo na ključnom kadrovskom pitanju. Ipak, razmatra pričuvne opcije, a sve je više onih koji mu savjetuju da maknu Moua i spasi sezonu.

Među suradnicima koji su za smjenu Mourinha je i Zinedine Zidane, koji s Portugalcem nije na istoj valnoj dužini. Zizou je Pérezu preporučio angažman Marcella Lippija, ali, u Realu su svjesni da Talijan ima još dvije godine ugovora s bajkovito bogatim kineskim Guangzhouom.

Neki su podsjetili Péreza kako je Chelsea spasio sezonu kad je Mourinha zamijenio Grantom. Tako bi ga sada mogao naslijediti trener mlade momčadi, Alberto Toril – još jedna od Joséovih “žrtava”. No, Pérezu se ne sviđa zamisao da bi za mjesec i pol dana Toril trebao biti strateg koji će povesti Real na utakmicama sezone – protiv Man. Uniteda i Alexa Fergusona!

(Večernji list)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close