-TopSLIDEBiHPolitika

Mostarskim logorašima zabranjena posjeta logoru Heliodrom, cvijeće položili kod kapije

GODIŠNJICA ZATVARANJA

Povodom godišnjice zatvaranja logora HVO-a, članovi Udruženja logoraša Mostar su posjetili prostor bivšeg logora Heliodrom, te položili cvijeće i odali počast žrtvama koji su prošli kroz taj logor kod ulazne kapije, jer im ulazak do mjesta stradanja zabranjen.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar, Emir Hajdarović ispred zatvorene kapije je kazao kako je razočaran što im posjeta mjestu bivšeg logora nije dozvoljena iako su ju najavili, kao i prošle godine.

Emir Hajdarović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Emir Hajdarović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Obrazloženje su dobili, kako kaže da na tom prostoru egzistira Sveučilište u Mostaru i da je rektor Zoran Tomić zabranio njihov dolazak zbog odvijanja nastavnog procesa i građevinskih radova, iako je zgrada koju su željeli posjetiti potpuno devastirana.

“Mi tražimo samo jedno ljudsko i civilizacijsko pravo da dođemo, položimo cvijeće i odamo počast ljudima koji su poginuli i prošli strahote u ovom logoru i još mnogim logorima. Nama ne smeta da iko dođe na mjesto stradanja, mi nismo političari, mi smo žrtve”, kazao je Hajdarević.

Ogorčen takvim odnosom prema njima, se na tom mjestu prisjetio i strahota koje je doživio, psihičkih i fizičkih maltretiranja i dana kad mu je oduzeta sloboda.

“Dan kada sam doveden u logor je 10. maj. Imao sam 21 godinu i proveo sam u logoru 309 dana, ne samo u ovom logoru. Ovo je jedan od logora, koji je simbol stradanja na ovim prostorima i koji je jedan od glavnih uzroka izricanja presude na Međunarodnom sudu u Haagu”, kazao je Hajdarević.

Naglašava kako je kroz logor na Heliodromu u Mostaru prošlo preko 10 hiljada građana Mostara i kako se to ne smije zaboraviti.

“Oni su sada razasuti po čitavom svijetu, a mnogi od njih su ostavili svoje kosti na prostoru logora Heliodrom i na prostoru grada Mostar kao logoraši. Ubijeni su na linijama, zato što je nekome smetalo njihovo ime. Na kraju krajeva jedan dio njih je ubijeno zato što su voljeli BiH, jer nisu samo Bošnjaci bili u ovom logoru”, ističe Hajdarević.

Prema nekim podacima, kako naglašava, u logoru Heliodrom su ubijene 54 osobe i preko 170 ih je ranjeno, te se preko 50 osoba vode kao nestalo. Ali kako ističe, institucije ne rade svoj posao i još nisu utvrdili činjenice ni objavili koliko je ljudi stradalo u tom logoru.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close