Mostarski Aluminij definitivno bez podrške Vlade FBiH?

Za Aluminij iz Mostara još nema rješenja. Zbog ogromnih dugovanja za električnu energiju, koja dosežu do 100 miliona maraka, računi preduzeća i dalje su blokirani. Još niko nema odgovora kako će se taj problem prevazići.
Vlada Federacije BiH prvo je podržala Željka Kordića, a onda je bila voljna usvojiti ostavku. Sada na njegov račun dolaze optužbe o saradnji sa, kako kaže federalni premijer Nermin Nikšić, novim političkim partnerima. Vodstvu Aluminija sada već mora biti jasno da od Vlade pomoći nema.
Nikšić tvrdi da će sa zanimanjem pratiti kakvo će rješenje ponuditi Kordić i predstavnici malih dioničara. To ne smije biti ostanak na istom i nastavak krađe kao do sada, uz zahtjev da se struja kompaniji daje besplatno, ističe premijer.
S druge strane Kordić poručuje:
“Uz nas treba stati Vlada, a ne samo da se pukim obećanjima kupuje vrijeme. Mi tog vremena nemamo.”
Mali dioničari, koji u rukama drže 44 posto vlasništva, baš kao i Federacija, podržavaju direktora Kordića, ali riječi hvale nemaju za premijera Nikšića, za kojeg su uvjereni da dodatno želi destabilizirati to preduzeće. Tvrde kako su većina političara i stranaka stavile ruku na Aluminij. S tom se praksom nastavilo i danas. Ljudi su se zapošljavali po stranačkoj i rodbinskoj vezi. Zakulisne radnje, malverzacije s dobavljačima i ugovorima – samo su mali dio Aluminijeve višegodišnje priče u kojoj je, naglašavaju, ukradeno oko 200 miliona maraka.
“Mi mali dioničari ćemo svaki ugovor koji ne bude pošten dati na sud i gonit ćemo onog ko ga je potpisao i s kim je potpisao do Strazbura. Nećemo odustati od svog novca, tražit ćemo da se onima koji su pravili skandale i krali imovina oduzme i vrati Aluminiju”, kaže Samir Anić, radnik Aluminija i predsjednik Udruge malih dioničara „Aluminijaš“.
Elektroprivreda HZHB i dalje drži blokiranim račune Aluminija, koji im duguje oko 100 miliona maraka. No, nude rješenje. “Taj dug da se reprogramira na određeni period, naravno, s procjenom da likvidnost Elektroprivrede ne dođe u pitanje”, kaže Nikola Krešić, generalni direktor EP HZHB.
Elektroprivreda je spremna manjim dijelom ući i u vlasničku strukturu i time riješiti dio dugovanja. Mali dioničari su, pak, protiv dokapitalizacije. Time bi se smanjio njihov udio i obezvrijedile dionice. Finansijska policija, koja je u Aluminiju mjesecima istraživala poslovanje, doznaje FTV, ima poražavajuće nalaze. Spekulira se da će protiv 14 članova bivših uprava i nadzornih odbora biti pokrenute istrage.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close