-TopSLIDEKolumne

Mostar je već peti grad u kojem HDZ profitira na nejedinstvu probosanskog fronta!

NASTAVLJEN GUBITNIČKI NIZ: Mostar je već peti grad u kojem HDZ profitira na nejedinstvu probosanskog fronta!

Mada je gradonačelnik Mostara Mario Kordić izabran tajnim glasanjem, nije teško pretpostaviti da su obje vijećnice Naše stranke Irma Baralija i Boška Ćavar uskratile podršku kandidatu SDA, dr. Zlatku Guzinu i tako direktno doprinijele ustoličenju HDZ-ovog kandidata.

U trećem krugu glasanja kandidat HDZ-a Mario Kordić osvojio je većinu (17 glasova) prisutnih vijećnika, koja mu je garantovala poziciju prvog čovjeka grada na Neretvi. Njegov protukandidat iz “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin osvojio je 16 glasova. Mada je glasanje bilo tajno, nije teško pretpostaviti da obje zastupnice Naše stranke Irma Baralija i Boška Ćavar nisu glasale za kandidata SDA pa su na taj način omogućili izbor kandidata HDZ-a. 

Mostar je već peti grad ili općina u kojoj je SDA izgubila načelnika zbog izostanka saradnje i podrške probosanskih stranaka, u prvom redu SDP-a, Naroda i pravde te Naše stranke.

Neposredno prije održavanja lokalnih izbora, HDZ je uspio osigurati svehrvatsko jedinstvo u svim općinama u kojima su Hrvati brojčano izjednačeni s Bošnjacima. U takvim općinama (Jajce, Novi Travnik, Mostar…) hrvatske strake su “suspendirale” politički pluralizam te su za načelničku funkciju isticale samo jednog kandidata – najčešće iz HDZ-a.

Nasuprot tome, probosanske snage nisu imale takav dogovor pa su izgubile neke općine u kojima Bošnjaci imaju većinu, poput Vareša ili Novog Travnika.

U općini Vareš skoro 70 posto stanovništva čine Bošnjaci, ali u utrci na za načelničku poziciju pobijedio je kandidat HDZ-a, jer su se bošnjački glasovi rasuli na bošnjačkog kandidata iz SDA te bošnjačkog kandidata iz reda SBB-a.

Identična situacija se desila i u Novom Travniku, gdje se očekivala uvjerljiva pobjeda kandidata SDA. No, stranka Narod i pravda Elmedina Konakovića isturila je svog kandidata za načelnika, čime je na direktan način doprinijela porazu kandidata SDA i pobjedi kandidata HDZ-a.

Identična situacija desila se i u Jajcu, ali je bošnjački kandidat Naroda i pravde u tom gradu ostvojio veoma mali broj glasova tako da je u konačnici ipak pobijedio kandidat SDA.

Saradnja probosanskih snaga izostala je čak i u Srebrenici. Istina, tamo probosanske snage nisu isturile više kandidata za načelnika, ali je dokazano da je partijska infrastruktura SDP-a u tom gradu ilegalno zagovarala i aktivno radila na pobjedi kandidata SNSD-a Mladena Grujičića.

Taj gubitnički niz probosanskih snaga nastavljen je i u Mostaru. Kao što je poznato, dvije probosanske koalicije Bh. blok i “Koalicija za Mostar” zajedno su imale 18 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara i mogle su izabrati budućeg gradonačelnika da je Bh. blok ostao na okupu. Dio vijećnika Bh. bloka insistirao je na izboru kandidatkinje Naše stranke Irme Baralije, ali su protiv njenog izbora ustali partneri iz Prve mostarske partije, a kasnije i SDP-a. Prethodno je Irma Baralija odbila saradnju sa Prvom mostarskom partijom rekavši da joj se ne dopada ratna prošlost njenog lidera Semira Drljevića Lovca. Istog dana, Drljević je javno poručio da vijećnici PMP-a neće podržati kandidaturu Irme Baralije.

Štaviše, Bh. blok je pukao i na liniji Naša stranka – SDP. Kao što je poznato, Naša stranka ima dva, a SDP tri vijećnika u Gradskom vijeću pa je bilo logičnije da kandidat za gradonačelnika bude Arman Zalihić iz SDP-a. No, Irma Baralija je insistirala na svojoj kandidaturi pa je naposljetku, od mogućih sedam, dobila samo dva glasa!

U međuvremenu je SDP izašao sa prijedlogom o rotirajućem gradonačelniku Mostara, ali ni taj kompromis nije bio dovoljan da sačuva jedinstvo Bh. bloka, koji je svojom svađom ustoličio Marija Kordića iz HDZ-a. 

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close