Mostar Grand Prix 2013. Mensuru Verlaševiću

Dodjelom nagrada danas je u Mostaru upriličeno zatvaranje tradicionalne izložbe “Anale crteža BiH- Mostar Grand prix 2013” koju je organizovalo Udruženje likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), u saradnji s Centrom za kulturu Mostar.

Žiri, koji su sačinjavali Salim Obralić, Amila Puzić i Ibrahim Kajan, odlučio je jednoglasno da prva nagrada – Grand Prix pripadne Mensuru Verlaševiću. Nagrada za eksperimentalni crtež pripala je Renati Papišta, a nagrada za klasični crtež Bojanu Stojčiću.

Organizatori su istakli kako je ovogodišnja izložba organizovana sa zakašnjenjem, koje je uzrokovano trenutnom političkom situacijom u Gradu Mostaru te da je Upravni odbor ULUBiH-a donio odluku da se izložba zbog svog velikog značaja mora održati, iako Grad Mostar nije osigurao sredstva za njenu realizaciju, a nije u potpunosti ni podmirio troškove za prošlogodišnje Anale.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH Admir Mujkić kazao je kako se “Anale crteža BiH” mora održavati te da bi bila velika šteta nakon 16 godina tradicije da se to prekine.

“Idejni vlasnici Anala su ULUBiH i Grad Mostar i bilo bi šteta da se ta koalicija raskine. Ovo je izložba o kojoj se priča u regiji i ova izložba iz Mostara ide u Banjaluku, što je isto bitna stvar u našoj zemlji, kakva jeste. Nadam se da ćemo ta sredstva prikupiti, ali nisu ni ona toliki problem, koliki je problem što nas ta politika neprestano razdvaja, a ovdje na ovoj izložbi imate umjetnike iz čitave BiH. Volio bih da se oni koji treba da brinu finansijski o ovoj izložbi ponašaju kao mi, znači da zaborave na sve te podjele i na sve sukobe”, kazao je Mujkić.

On je istakao kako održavanje “Anala” nije dovedeno u pitanje, ali da je upitno da li će Grad Mostar ostati partner ove izložbe.

“Mi smo strpljivi i čekat ćemo da se ta situacija sredi jer ovo je najljepši predio i najljepši prostor za ovakvu izložbu, da ona odavde krene”, kazao je Mujkić.

Ukoliko ne uspiju da ovu izložbu zadrže u Mostaru, organizatori su najavili kako će partnerstvo biti ponuđeno nekom od drugih gradova u BiH.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close