Most predlaže nestranačkog premijera, a Milanović i Karamarko da budu potpredsjednici

Lider koalicije “Most” Božo Petrov danas je na sastanku sa čelnicima ljevičarske koalicije “Hrvatska raste” i desničarske “Domoljubnom koalicijom” ponovo pozvao na formiranje zajedničke vlade, te predložio da premijer bude nestranački kandidat, ali sa podrškom obje koalicije

Petrov je naglasio da “Most” neće bježati od sopstvene odgovornosti, ali i dalje insistira na zajedničkom dogovoru i eventualnim partnerima za odgovore daje rok do kraja sedmice, prenose regionalni mediji.

Lideri koalicije “Hrvatska raste”, “Domoljubne koalicije” i “Mosta” održali su zajednički sastanak u hotelu “Esplanade” u Zagrebu. Petrov je izrazio zadovoljstvo sastankom, te zahvalio koalicijama što su se odazvale njegovom pozivu.

On je na početku sastanka tražio moratorijum na međusobne optužbe dok traju pregovori.

Lider HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da se o prijedlogu, koji ne smatra pravednim, može razgovarati do kraja sedmice, a lider SDP-a Zoran Milanović rekao je da za ovakve ideje mora sazvati stranačku konvenciju.

Nakon eventualnog konsenzusa oko nestranačkog premijera, prvi potpredsjednik Vlade bio bi sa jedne i druge strane po pola mandata i mijenjali bi se sa predsjednicima Hrvatskog sabora. “Most” sa svoje strane traži mjesto drugog potpredsjednika Vlade.

U “Mostu” smatraju da zbog broja mandata nemaju pravo na predsjednika Sabora, a da bi HDZ i SDP trebalo da vode po trećinu ministarstava, a “Most” šestinu.

Inače, Most nezavisnih lista, kao treća po snazi stranka poslije novembarskih izbora za neuspješno konstituisanje Sabora 3. decembra i potencijale nove izbore krivi dvije velike stranke HDZ i SDP.

Hrvatski mediji su i dalje skeptični u pogledu odlučivanja o mandataru i dogovora o formiranju vlade.

U međuvremenu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je danas na Pantovčaku drugi krug konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Međutim, i sama predsjednica, piše portal Jutarnjeg lista, smatra da ovo nisu posljednje konsultacije te planira barem još jedne do Božića.

Inače, prema hrvatskom ustavu mandat za sastavljanje vlade predsjednica povjerava osobi koja, na osnovu raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konsultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobijanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Novovrijeme.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close