Moskva: Parada pobjede okupila 16.000 vojnika

MOSKVA – Na Crvenom trgu u Moskvi danas je, uz gromoglasne zvuke vojnih orkestara, održana Vojna parada povodom 9. maja – Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu i učešće više od 16.000 vojnika i oficira i 27 svjetskih lidera.

Na samom kraju vojni orkestri i kadeti Moskovskog vojno-muzičke škole izveli pjesmu “Mi smo narodna vojska”, a prije toga borbeni avioni su letjeli u formaciji u obliku broja 70, u čast 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Trgom su promarširali i ešalon Vojske Srbije, 72 pripadnika Garde, i po jedan predstavnik Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, Kopnene vojske i Komande za obuku, a sve njih je predvodio komandant Gardijskog bataljona potpukovnik Vladimir Vukajlović.

Paradi pobjednika na moskovskom Crvenom trgu prisustvovalo je 30 svjetskih lidera, među kojima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Tokom današnje parade prikazani su oružje i tehnika najnovije generacije, uključujući kompjuterizovani tenk T-14 “armata”, obalski raketni sistem “bal”, koji gađa brodove udaljene do 260 kilometara i obalski raketni sistem “bastion”, koji gađa brodove udaljene do 600 kilometara, te strateške interkontinentalne rakete RS-24 “jars” dometa 11.000 kilometara.

Prvi put nad Crvenim trgom pojavila se formacija udarno-transportnih helikoptera Mi-35M, ali i najveći helikopteri na svijetu “Mi-26”, zatim “Mi-28” i “Ka-52”.

Na nebu iznad Moskve pojavili su se i juršni avioni, “migovi” koji izbacuju infracrvene mamce, kao i najnoviji lovci-bombarderi “Su-35”, kao i čuveni “Striži”.

Crvenim trgom u Moskvi prodefilovali su vojnici ruske armije obučeni u istorijske uniforme iz Drugog svetskog rata, a prvi put tu je bila i jedinica kubanjskih kozaka.

Na ovoj paradi prikazano je 1,5 puta više vojne tehnike nego prošle godine – ukupno 200 jedinica.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close