Moon: Prijedlog reforme FBiH je početak istorijskog procesa

U Sarajevu je u utorak počela dvodnevna Konferencija o reformi Ustava Federacije BiH. Prijedlog reforme Ustava FBiH je početak istorijskog procesa u BiH, gdje će građani pokazati da postoji podrška promjeni Ustava, poručio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon.

Moon je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što rad ekspertne grupe za reformu Ustava prihvataju stranke i analitičari.

“Iako se svi slažu da su FBiH potrebne reforme, ovo će biti prvi sveobuhvatni set preporuka o načinima rješavanja nefunkcionalnosti, skupoće i demokratske slabosti FBiH. Ponosni smo što smo dio ovog procesa i radujem se sutrašnjoj energičnoj debati”, ističe Moon.

Ekspertni tim, formiran pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH sačinio je čak 180 preporuka za jeftiniju, funkcionalniju i ravnopravniju Federaciju BiH.

Patrick Moon na konferenciji u Sarajevu, 14. maj 2013.
Patrick Moon na konferenciji u Sarajevu, 14. maj 2013.

Uoči zvanične objave prijedloga, zakazane za 15. maj, u javnost su već “procurila” pojedina rješenja, poput ukidanja funkcije predsjednika i dopredsjednika Federacije, te uspostava pozicije predsjednika Parlamenta FBiH.

Šef Delegacije EU Peter Sorensen ističe da Evropska komisija i njeni mehanizmi podržavaju konferenciju, te dodao kako vjeruje da na taj način podržava proces koji omogućava građanima FBiH da s pravom izraze stanovišta o svojoj budućnosti.

“Građani ove zemlje vjeruju da bolja budućnost leži u Evropskoj uniji i imaju ključnu ulogu na ovom putu. Uradićemo sve da pomognemo ovoj zemlji da poduzme konkretne reforme koje donose pomoć običnim ljudima”, dodao je Sorensen.

Član eksperte grupe prof. Kasim Trnka kaže kako se prijedlozima pokušao naći model koji bi bio kombinacija zaštite građanskih i kolektivnih prava u jakoj i funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji.

“Želimo BiH kao demokratsku, socijalnu, pravnu i sekularnu državu. Na tim osnovima i FBiH treba biti entitet svih građana, pa i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. Ostvarivanjem ovih ciljeva želimo harmonizirati odnos građanskih i nacionalnih opredjeljenja”, objašnjava Trnka.

Neke od najvažnijih preporuka obuhvaćenih ovim prijedlogom su ukidanje funkcije predsjednika FBiH, kao i funkcija njegovih zamjenika, te uspostavljanje predsjednika Parlamenta FBiH, kojem bi zamjenici bili predsjedavajući oba doma Parlamenta. Takođe, opštine bi dobile veće nadležnosti, posebno zdravstvo, a neke od nadležnosti kantona prešle bi na federalni nivo.

Diskrinacija u BiH nije političke već pravne naravi

Dervo Sejdić, jedan od diskriminisanih građana BiH, koji je zbog toga tužio državu smatra da je ekspertnin tim uradio dobar posao. Razlog za to, Sejdić nalazi u tome što su članovi tima ljudi koji nisu politički angažovani, te su stručnjaci u ovoj oblasti. Sejdić ističe kako do promjena nikada ne bi došlo da Ambasada SAD-e i EU to nisu inicirale.

„Pitanje diskriminacije u BiH nije političke, već pravne naravi, koje se može i mora riješiti. Očito je i to da današnja politika i lideri političkih partija to niti žele niti mogu samostalno riješiti“, rekao je Sejdić.

Kasim Trnka i Peter Sorensen
Kasim Trnka i Peter Sorensen

Federacija BiH, kako je ustrojena Vashingtonskim sporazumom iz 1994. godine, praktično predstavlja skup deset kantona koje imaju veliki stepen autonomije, no i iznimno skupu i glomaznu administraciju, koja više nije financijski održiva.

Stručni tim se nije bavio mapama i prekrajanjem granica unutar Federacije. Tek u jednoj preporuci navedno je da bi se trebao smanjiti broj kantona. Dati su kriteriji za spajanje kantona koji mogu biti geografski i ekonomski i etnički.

U Vladi Federacije bi se, prema ovim preporukama, odluke donosile glasovima minimalnog broja ministara iz sva tri konstitutivna naroda, što bila neka vrsta zaštite nacionalnih interesa.

Za razliku od sadašnjih ovlasti premijera, on bi isključivo samo potpisivao usvojene odluke, dok je do sada po Zakonu o Vladi FBiH premijer mogao sam potpisivati neke prijedloge, predlagati budžet, posebno uredbe što se često zlopotrebljavalo.

Domaćini prijema povodom Konferencije o reformi Ustava Federacije Bosne i Hercegovine bili su Ambasada SAD-a u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH i ambasada Velike Britanije u BiH.

Selma Boračić – RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close