Ankara: Lideri BiH, Turske i Srbije za političku i ekonomsku stabilnost

U Ankari je u sredu održan trilateralni sastanak članova Predsedništva BiH, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Turske Abdulaha Gula na kojem se razgovaralo o daljoj saradnji i aktuelnim pitanjima u regionu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na konferenciji za novinare nakon sastanka da će Srbija uložiti maksimalne napore da intenzivira regionalnu saradnju, kako bi jugoistok Evrope bio politički i ekonomski stabilan, i izrazio nadu da će Turska u budućnosti biti ekonomski prisutnija u tom regionu.

“Srbija želi nastavak trilateralne saradnje i uveren sam da će naši susreti doprineti daljem razvoju naših odnosa. Sasvim sam siguran da održivi razvoj Srbije nije moguć bez prijateljskih odnosa u regionu i mi ćemo uložiti dodatne napore za saradnju na svim nivoima, kako bi naša budućnost bila stabilna i okrenuta ekonomskom napretku”, rekao je Nikolić.

Pozdravljajući potpisivanje trilateralne Deklaracije o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i Deklaracije između privrednih komora, Nikolić je istakao da bez zajedničkih nastupa privrednih subjekata država proisteklih iz bivše Jugoslavije svaka od tih država ponaosob teško može da uspešno nastupi na inostranim tržištima.

Kada je reč o odnosims Srbije i BiH, Nikolić je rekao da, uprkos prošlosti koja je opteretila obe države, želi da ti odnosi budu partnerski i da se snažno razvijaju i naglasio da se zalaže za dosledno sprovođenje Dejtonskog sporazuma i celovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu kao osnov stabilnosti regiona.

Samit u Ankari, 15. maj 2013.

“Što se tiče budućnosti BiH, smatramo da o njoj treba da odlučuju njeni građani, čiju volju sprovode politički lideri, bez mešanja sa strane i sa tim u vezi, Republika Srbija će prihvatiti svaki postignuti dogovor tri konstitutivna naroda BiH”, rekao je Nikolić.

Predsednik Turske Abdulah Gul je na otvaranju samita izjavio da su lideri balkanskih zemalja pokazali hrabrost i odlučnost da se suoče s prošlošću.

“Pridajemo veliku važnost odnosima sa BiH i Srbijom u cilju trajnog mira i stabilnosti na Balkanu. U tom okviru sastao sam se u februaru s predsednikom Nikolićem, a u januaru sa članom Predsedništva BiH Izetbegovićem. Imali smo konstruktivne razgovore u vezi sa pitanjima od regionalnog značaja”, rekao je Gul, dodavši da će fokus razgovora biti na ekonomskoj dimenziji evroatlantskih integracija svih balkanskih zemalja.

Nakon trilateralnog sastanka predviđeni su bilateralni susreti članova Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića sa Nikolićem, a potom i sa Gulom.

Ministri spoljnih poslova triju država Ahmed Davutoglu, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija održali su prošle sedmice u Sarajevu pripremni sastanak uoči samita, a resorni ministri u utorak su potpisali trilateralni Protokol o ekonomskoj saradnji.

Potpisnici protokola, turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pridali su tom događaju istorijski značaj.

Ovaj sastanak je treći trilateralni susret predsednika Srbije, Turske i BiH – prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close