Ostali sportoviSport

Monika Seleš, najmlađa pobjednica Rolan Garosa u historiji, proslavlja 50. rođendan

Subota, 2. decembar/studeni 2023.

Na današnji dan 1973. godine, u Novom Sadu je rođena Monika Seleš, bivša jugoslavenska i američka teniska reprezentativka mađarskog porijekla.

Počela je igrati tenis sa šest godina, a trener joj je bio njen otac Karol Seleš (Károly Szeles). Godine 1985., sa samo 11 godina Monika je osvojila turnir Orange Bowl u Majamiju, gdje ju je zapazio trener Nik Boleteri (Nick Bollettieri). Već naredne, 1986. godine, porodica Seleš seli iz Jugoslavije u SAD, gdje Monika upisuje Bollettierijevu tenisku akademiju.

Monikina dominacija

Prvi osvojeni Gren Slem turnir bio joj je Roland Garros, 1990. godine, kada je pobijedila Njemicu Štefi Graf (Steffi) i postala najmlađa teniserka u historiji koja je osvojila Rolan Garos (16 godina i 6 mjeseci). Naredne dvije godine Monika dominira u svijetu tenisa i smjenjuje Graf sa svjetskog broja 1. U periodu od januara 1991. godine do februara 1993. godine, Seleš je igrala na 34 turnira, na samo jednom se nije plasirala u finale, a osvojila je 22 titule.

Nažalost, sjajnu karijeru prekinuo je šokantni događaj 30. aprila 1993., na turniru u Hamburgu, kada je na teren utrčao 38-godišnji Nijemac Ginter Parhe (Günther Parche) i zabio Moniki nož u leđa.

Povratak

Seleš se nakon oporavka vratila tenisu u avgustu 1995. godine kao američka državljanka na Canadian Openu. Osvojila je titulu, pobijedivši u finalu južnoafrikanku Amandu Kocer (Coetzer), a istog mjeseca je izgubila u finalu US Opena od Štefi Graf. U januaru 1996., Monika osvaja svoj četvrti Australian Open, što je bila njena posljednja Grand Slam titula.

Uspjela je još osvojiti Fed Cup, 1996. i 2000. godine, za američku reprezentaciju. Također, osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. U proljeće 2003. godine povrijedila je stopalo i od tada više nije nastupala. Igrala je samo dva egzibicijska meča protiv Navratilove.

Monika Seleš se nalazi na 13. mjestu tenisera i teniserki svih vremena prema izboru časopisa “Tennis magazine”.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close