Moji prethodnici su donosili više odluka o pomilovanju

Predsjednik FBiH Živko Budimir izjavio je danas na parlamentarnom saslušanju kako smatra da nije prekršio zakonske ovlasti kod donošenja odluka o pomilovanju osuđenika.

Rekao je također da nije imao nikakva upozorenja od Ministarstva pravde FBiH koje bi ga, kako smatra, trebalo upozoriti i u slučaju da je bilo kršenja zakona u nekim odlukama.

Budimir je također ustvrdio da su njegovi prethodnici na funkciji predsjednika FBiH donosili više odluka o pomilovanju i dodao da je on za 24 mjeseca imao 1.116 zahtjeva za pomilovanje a potpisao 218 odluka.

“Od toga su u dva slučaja postojali posebni razlozi za donošenje odluke”, izjavio je i dodao da u tom smislu ne može više detaljisati jer još nije okončan postupak protiv njega.

Budimir nije želio odgovarati ni na set pitanja članova komisije koja se odnose na rekonstrukciju federalne vlade. O svemu o čemu danas nije mogao govoriti jer još traje postupak, reći će kad za to dođe vrijeme, naveo je.

Na pitanja iz komisije je li razmišljao o prenošenju ovlasti na potpredsjednike FBiH, odgovorio je da od momenta kad su službenici SIPA-e upali u njegov ured, njemu nije dozvoljeno da potpisuje nikakva dokumenta i da mu je tek tri dana prije ukidanja pritvora dozvoljeno da potpisuje neke dokumente.

Dok su djelatnici SIPA-e bili u njegovom uredu dozvoljeno mu je jedino da potpiše Odluku o imenovanju sudije Ustavnog suda FBiH, ali ne i Zakon o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, ustvrdio je.

Na insistiranja iz komisije o prenošenju ovlasti na potpredsjednike, on je izjavio da se u toku pritvora nije obraćao Sudu BiH zahtjevom da se razmotri takva mogućnost.

Što se tiče donesenih odluka o pomilovanju Budimir se, nakon pitanja iz komisije, pozvao na propise prema kojima nije bio obavezan konsultovati se sa potpredsjednicima FBiH u tom smislu i dodao da iz ureda potpredsjednika Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića službeno nije bilo primjedbi na njegove odluke o pomilovanjima.

(Fena/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close