Moguća suspenzija BiH

Komitet za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Savjeta Evrope (Monitoring komitet) Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojio je Prijedlog rezolucije o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH u kojem je predložena i suspenzija delegacije parlamenta BiH iz parlamenta Savjeta Evrope ukoliko do izbora 2014. godina ne bude provedena odluka “Sejdić-Finci”.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da se paragrafom 12 Prijedloga rezolucije traži da Komitet ministara Savjeta Evrope razmotri mogućnost suspenzije BiH iz članstva Savjeta Evrope u skladu sa članom 8. Statuta Savjeta E.

Član delegacije parlamenta BiH pri Savjetu Evrope Milica Marković, koja zajedno sa članom Monitoring komiteta Mladenom Ivanićem učestvuje u radu Komiteta, usmenim amandmanima tražila je da paragrafi 11. i 12. budu izostavljeni iz Prijedloga rezolucije.

Članovi Monitoring komiteta bili su podijeljeni u vezi sa Prijedlogom rezolucije, ali obzirom da je izvjestilac Monitoring komiteta za BiH Karin Voldset bila protiv amandmana Markovićeve, Monitoring komitet je usvojio Prijedlog rezolucije u prvobitno predloženom tekstu.

Nakon današnje sjednice Monitoring komiteta slijedi amandmanska faza u kojoj će Markovićeva i delegacija parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope uložiti amandmane na Rezoluciji u pogledu paragrafa 11. i paragrafa 12, koji će biti razmatrani na plenarnom zasjedanju u oktobru u Strasbourgu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close