Moguć hitan zajam Svjetske banke od 50 miliona dolara

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn razgovarali su jučer o mogućnosti da BiH uputi zahtjev Svjetskoj banci za pripremu hitnog zajma za oporavak od poplava u iznosu većem od 50 miliona dolara.
Bevanda je tokom razgovora upoznao Goldštajnovu da su poplave pomjerile više od 950.000 stanovnika sa svojih imanja.
On je istakao da je devastirano više od 100.000 kuća i zgrada i više od 230 škola i zdravstvenih ustanova, te da poseban problem predstavlja ogroman broj klizišta, kao i velike štete u poljoprivrednim gazdinstvima, industrijskim objektima i saobraćajnoj infrastrukturi.
Tokom susreta, Bevanda je zahvalio za saosjećanje i solidarnost povodom katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH i prouzrokovale ogromne posljedice, prvenstveno u ljudskim žrtvama, a potom i štetu na imovini i infrastrukturi.
Posebnu zahvalnost uputio je za zajedničko hitno i efikasno reagovanje Svjetske banke, EU i UN u provođenju aktivnosti procjene potreba za oporavak od poplava, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.
Ekspertski timovi su već u BiH i pripremaju procjenu štete koji će vlastima u BiH biti dostavljen 18. juna. Naknada šteta finansiraće se iz grant sredstava Globalnog fonda za oporavak od katastrofa, navodi se u saopštenju.
Izražavajući saosjećanje sa narodom BiH, Goldštajnova je upoznala Bevandu o mogućnošću relociranja sredstava u okviru postojećih projekata Svjetske banke koji se mogu preusmjeriti na prioritetnu rekonstrukciju u pogođenim područjima.
Bevanda i Goldštajnova su razgovarali i o mogućnosti da BiH uputi zahtjev Svjetskoj banci za pripremu hitnog zajma za oporavak od poplava koji će obuhvatiti rekonstrukcije, nabavku robe i usluga i tehničke studije.
Rečeno je da se za ovaj projekat mogu očekivati sredstva u iznosu većem od 50 miliona dolara do kraja juna i da bi avans za pripremu projekata u iznosu do 10 miliona dolara mogao biti raspoloživ veoma brzo nakon primljenog zahtjeva.
Bevanda je zahvalio Svjetskoj banci za podršku koju ova organizacija pruža BiH.
Današnjem sastanku prisustvovala je i šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abro.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close